Fotografie

Berlin


Fotografie » Samenwerkingen » Lokaties » Berlijn I

Jaarlijks organiseert Belgium Model Academy (huidige naam van de vereniging) een aantal shootings in het buitenland. De shootings vinden plaats gedurende meerdere dagen en logies ter plaatse is voorzien. Dit jaar (in 2010) zijn wij naar Berlijn geweest.

Berlijn is volledig veranderd na de val van de muur. Er is geen Oost en West meer, overal zie je evenveel reklamepanelen. Belgium Model Academy heeft een appartement verhuurd voor 4 dagen. De heenweg werd 's nachts afgelegd (vertrek rond middernacht), om zo 's morgens vroeg rond 6 uur aan te komen. De modellen hebben wat zitten slapen en dan hebben we de stad bezocht.

Een tip voor fotografen die een dergelijke shooting willen organiseren: plan de samenkomst op de late avond, NOOIT 's morgens vroeg (al kom je een paar uur te vroeg aan op de bestemming). De kans is infinitesimaal dat de modellen om 6 uur 's morgens op de afspraak zullen zijn.

We zijn naar de bezienswaardigheden van de stad getrokken, met natuurlijk Checkpoint Charlie, dat de meest bekende doorgang tussen Oost en West was. Tegenwoordig is de hele buurt een bazaar waar allerhande souvenirs verkocht worden. We hebben eveneens een korte shooting gehouden met een Duits fotomodel. De foto's van dit model zijn niet bijzonder: onze belgische modellen waren allemaal veel beter!


Beelitz-Heilstätten

Vrijdag zijn we naar Beelitz-Heilstätten getrokken, een oud hospitaal dat als sanatorium gebouwd werd in 1889. Meer informatie over de geschiedenis van het sanatorium is te vinden op deze tweede pagina: Berlin urbex


's Avonds trekken we naar het centrum van de stad voor een korte shooting. We lopen de Academie voor Schone Kunsten binnen en dit is de gelegenheid om nog een paar foto's te nemen. M'n reflex (uit die tijd) gaat tot 3200ISO en de lens opent aan ƒ/1.4. Ik heb dus nooit een flitser of statief moeten gebruiken en kon fotograferen alsof het klaarlichte dag was (sluitertijd 's nachts: 1/125). Kunstlicht geeft wel een vreemde tint aan de meeste foto's. Nick werd even gebruikt als proefkonijn voor een vreemd experiment waarvan we het resultaat nog altijd niet weten.

Bij iedere internationale shooting proberen we een fotograaf uit de streek te betrekken bij de shooting. Wij hadden gezien dat Ricardo André zijn modellen heel goed liet poseren. Dit zou zeker een aanwinst voor onze modellen zijn. De fotograaf kende echter de streek niet, waardoor we de tweede dag wat tijd verloren hebben met het zoeken van een geschikte lokatie. We hebben gefotografeerd in een oude fabriek waarvan enkel de muren nog overeind gebleven waren.

Twee Duitse modellen waren die dag aanwezig (van de 5 die we gecontacteerd hadden). Blijkbaar zijn de Duitse modellen even nonchalant wat hun afspraken betreft als de Franse. De Europese éénmaking zorgt blijkbaar voor een nivelleling naar beneden. Een van de Duitse modellen had trouwens geen enkele ervaring, en voor ons is dit meestal een voorbode dat de foto's van het model weinig interessant zullen zijn. Man, man, man, dat model kon gewoon niet poseren. Ik ben een uur bezig geweest hem de basis aan te leren, maar het model had nog minder expressie dan een standbeeld van Honecker. En die hebben ze zo spoedig mogelijk van het straatbeeld gehaald, want die kon òòk niet poseren!

Zaterdag avond droppen we de modellen in het stadscentrum, met de afspraak dat we de mensen in de vroege uurtjes weer komen ophalen. 's Morgens hebben we meer dan een uur zitten rondrijden, de modellen waren zo zat dat ze geen straatnamen meer konden lezen! Ze hadden het adres op een reklamebord doorgestuurd.

Zondag zijn we rond middag terug gekeerd. De modellen waren niet veel meer dan scheten latende zombies (in ieder geval in mijn wagen). En daarbij zijn wij in een monsterfile terechtgekomen. Ik was pas thuis rond 3 uur 's morgens, na ongeveer 15 uur constant gereden te hebben!

Berlin is een open, tolerante stad, waar veel mogelijk is. Geen probleem om te shooten in een verlaten gebouw (dat moet je niet proberen in Munchen of in Nederland), maar het is ook een stad met talrijke dronkaards op straat.

De sfeer op de shooting was opperbest en de combinatie van sightseeing en fotoshoots was ideaal; Belgium Model Academy zal vaker zulke shootings voorzien. In tegenstelling tot de andere fotoshoots, selecteren we de modellen zelf, zodat wij een groep hebben die goed bij elkaar hoort.

De tweede reis naar Berlijn.

Riccardo André was één van de uitgenodigde fotografen op deze shooting days. Hij gebruikt een ringflash, die een aparte look geven aan de foto's.“Ook getest op mensen”

Académie des Beaux-Arts

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-