FotografieCharleroi
Fotografie » Samenwerkingen » Lokaties » Charleroi | Charleroi moet je zeker bezoeken, ik heb het al vaker gedaan en ben altijd heelhuids weergekeerd. D'en auto, daartegenover, die kreeg het zwaar te verduren: putten in het wegdek, steenslag, rommel,... Een zone dertig moeten ze niet voorzien, je rijd automatisch maar aan dertig in de stad. Een hoofdweg. Winkels die sinds de jaren 1970 niet meer vernieuwd zijn geweest, electrozaken die broodroosters verkopen van bedrijven die al lang niet meer bestaan. Die broodroosters zouden niet misstaan in een museum, niet in een winkel. Een vergrijsde reklamebord voor ACEC televisies. Mensen die op de dood wachten, sigaretten roken en een pintje op café drinken. Een zatlap die niet kan wachten slalomt over de straat, maar hij heeft pech, niemand kan hier snel rijden. De jeugd heeft dode ogen en rijd zonder helm op een brommer. Charleroi is stilgevallen. Een deel van de stad in de jaren 1970, andere delen later. Caterpillar Gosselies, dat was in 2016. Op Google Earth zie je de werken aan de ring die al jaren bezig zijn. In al die jaren zijn de wooncontainers nog niet verplaatst geweest. Er groeien struiken midden op de ring. Maar er is iets dat mij altijd al opgevallen heeft, hoe de mensen er ongelofelijk vriendelijk zijn. Charleroi is Limburg in Wallonië. De mensen hebben geen dikke nek zoals in Luik (of Antwerpen). Ik was aan het babbelen met een gepensioneerde staalwerker en hij bood mij spontaan een glaasje peket en een boterham aan. Mensen in Brugge kunnen soms ook vriendelijk zijn, maar het is niet hetzelfde. In Brugge zijn het boeren die proberen vriendelijk te zijn, en dat lukt aan geen kanten.
De kokesfabriek, of wat er van overblijft
Eerste foto uit het boek Souriez, vous êtes photographiés
De cokesfabriek, of wat er van overblijft
Tour de refrtoidissement - Koeltoren De twee meest bekende koeltorens van de stad zijn aanwezig in het boek, de koeltoren van de oude electriciteitscentrale in Monceau-sur-Sambre en die van Marchienne-au-Pont nabij Carsid. Je kan heelwat mooiere foto's van de koeltorens aantreffen op het net. De foto's in het boek zijn treurig.
CHARLEROI
| IL EST
CLAIR QUE LE GRIS EST NOIR
De electriciteitscentrale van
Hensies
Bois du Cazier
Ik ben in contact gekomen met het boek van Stephan Vanfleteren toen ik het musée de la photographie bezocht in 2015, er was toen een tentoonstelling met foto's uit het boek. Wat mij toen stoorde, was dat het boek geen toekomstbeeld gaf, niets om naar uit te kijken, alles was grijs en grauw. Niet verwonderlijk dat Paul Magnétique (de plaatselijke potentaat) niet opgezet was met de tentoonstelling en het boek.
En toch, de foto's tonen echt het leven in Charleroi. Damprémy was vroeger de betere buurt van de stad, huisjes met een voortuin en kronkelende straatjes, waar de meestergasten en artisans woonden. Al het vensterglas van Belgïe werd vroeger in Dampremy gemaakt, maar het is duidelijk niet meer het geval en veel mensen weten nog niet dat buitenlandse fabrieken ook vensterglas leveren. De mensen die op café zitten voor een half-lege pint, da's ook Charleroi. Zulke cafés, je ziet er meer in Charleroi dan in gans Vlaanderen.
Het fotoboek bevat een tekst in het nederlands en het frans. Het lijkt wel mijn jeugd die er beschreven is, met een vakantiecolonie "Pays de Charleroi" vol zonevreemde kinderen. Ze kwamen aan de kust tijdens de schoolvakanties om weer aan te sterken.
De foto "Souriez!" is gemaakt door Stephan Vanfleteren, de andere foto's zijn van mij. Wat mij in het boek stoort zijn de onscherpe foto's (bewegingsonscherpte). Het volstaat blijkbaar dat een foto niet echt goed scherp is om over kunst te spreken. Voor mij is een onscherpte foto een mislukte foto, papierverspilling. Recensenten zullen in het lang en in het breed de betekenis van die onscherpte bespreken, een geheime boodschap zoeken. Bij mij komt maar één gedachte in mij op: de fotograaf zou beter een nieuw toestel kopen.
De vignetering is niet gefotoshopt, maar is eigen aan de Sigma /4 24-105. Ik hòù van die lens, nog meer dan van Charleroi!
the place to C |
-