Fotografie

Fort de la Chartreuse


Fotografie » Samenwerkingen » Lokaties » Chartreuse

Het Fort La Chartreuse in Luik is welbekend door de plaatselijke fotografen. Het fort heeft heelwat voordelen: het is gemakkelijk bereikbaar met de auto en je kan op korte afstand van de ingang parkeren. Je bent beschermd als er teveel zon is of als het plots begint te regenen.


Nihil intentatum relinquit virtus

Het devies werd door de Nederlanders aan de ingang van het fort geplaatst, dat men in het kort zou kunnen vertalen door Hou vol!. Virtus: kracht, moed, relinquit: loslaten, verlaten, intentatum: intentie. Een letterlijke vertaling zou kunnen zijn: Heb niet de intentie om de moed te verliezen.

Het fort werd door de Nederlanders gebouwd juist voor de onafhankelijkheid van België op de terreinen van een vroegere kloosterorder (de Karthuizers = les Chartreux). Het fort speelde een rol als verdediging tijdens de eerste wereldoorlog. Nadien werd het fort een gewone caserne (zonder fortfunktie). In de jaren 80 van de vorige eeuw verlaten de laatste soldaten de gebouwen. Tegenwoordig zijn de gebouwen in slechte staat en de bovenste verdiepingen zijn in verre staat van ontbinding. Het fort is geclasseerd en mag niet afgebroken worden, maar er is (gelukkig) geen geld om de site te restaureren.

Wegens de nabijheid met Nederland zijn er heelwat urbex fotogrfen die de site bezoeken (samen met Doel). Er worden zelfs films gedraaid. In Nederland kennen ze zoiets niet: als een gebouw niet meer gebruikt wordt, dan wordt di per direct afgebroken om er appartementsblokken neer te poten.

Het fort (oude gedeelte) bestaat uit een aantal losstaande langwerpige gebouwen die min of meer in een 3/4 cirkel gebouwd werden. Een aantal gebouwen zijn later bijgeplaatst door het belgisch leger buiten de halve cirkel. Op alle verdiepingen zijn er gelijke leegstaande zalen, die waarschijnlijk vroeger slaapplaatsen waren. De munitiedepots waren op een veilige afstand gelegen om te vermijden dat een bominslag alle munities zou doen ontploffen. Je kan overal binnen.

Er zijn grote zalen met voldoende licht. Het beste is ervoor te zorgen dat het zonlicht binnenvalt, en die dan te gebruiken als indirect licht. Op plaatsen waar er geen zonlicht binnenvalt is het er nogal donker. Dit is vooral het geval op de lagere verdiepingen want er zijn heelwat bomen die dicht bij de ramen groeien. De groene bladen zorgen dan voor een groezelige sfeer.

Er zijn regelmatig kunstschilders die nieuwe tekeningen plaatsen. Je bent eigenlijk verplicht alle zalen te doorlopen om de nieuwe trends te ontdekken. Het zijn vooral de grotere zalen langs de trappen die regelmatig bijgewerkt worden.

Fort de la Chartreuse moet je bezoeken als er volop zon is (teveel licht om goede foto's buiten te nemen). De gebouwen zijn in een cirkel geplaatst, zodat je altijd wel een gebouw kan vinden waar het licht binnen straalt. Als het buiten te warm is, is er in de gebouwen nog een aangename koelte. Bij de twee foto's onderaan is er gebuik gemaakt van indirect licht dat op de grond valt.

De beste periode om te fotograferen is op het einde van de zomer en in het najaar. De zon mag namelijk niet te hoog staan zodat er voldoende licht in de gebouwen schijnt. Rond de middag in juni valt er bijna geen licht in de gebouwen.

Het belgisch leger heeft achteraf nog extra gebouwen bijgeplaatst achter de bestaande gebouwen als je op het hoofdplein bent. Je moet niet noodzakelijk door de oude gebouwen om er te geraken, je kan ook de weg aan de rechterkant volgen. Het is duidelijk dat de gebouwen (wat) moderner zijn, een aantal gebouwen zijn identiek, met een grote trap aan beide kanten van het gebouw (als er zon is heb je altijd licht). Deze gebouwen hebben minder stijl, maar hier zijn de muurkunstenaars regelmatig bezig.

Fort de la Chartreuse is ideaal als je met studioflitsers op batterijen wilt experimenteren. Er zijn voldoende donkere hoeken om de flitsers te gebuiken, maar je kan ook met tegenlicht werken, de flitsers zorgen dan voor de opheldering. Een paar fotos met studioflitsers op batterijen in het fort.

Door de ruwe constructie, de tags,... is de lokatie niet echt geschikt voor fashion, maar is ideaal voor fitness fotoshoots (body). De lichtbron (indirect licht) moet voldoende geconcentreerd zijnzodat het reliëf goed uitkomt. Bij een te grote lichtvlek (zeker bij frontaal licht) bekomt men een vlakke foto.

Het terrein werd verkocht aan een paar bouwaannemers om daar appartemenstsgabouwen en service flats neer te poten, maar door de tegenkanting van de bevolking gaat dit project niet door. De stad Luik heeft eigenlijk genoeg gebouwen die leegstaan en die gerenoveerd moeten worden; Dat ze eerst deze gebouwen aanpakken in plaats van het Fort te vervangen door appertementsblokken.

We gaan naar Chartreuse tijdens de
Internationale Shooting Days

Gebruik van studioflitsers op batterijen
op een buitenlokatie zoals de Fort de la Chartreuse

"Use the light, Luke !"

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-