Fotografie
Photographie

Hensies (Sartis)


Fotografie » Samenwerkingen » Lokaties » Historisch » Hensies
Photographie » Shooting Days » Endroits » Historique » Hensies

Hensies est situé à l'ouest de Mons, tout contre la frontière avec la France. L'endroit où nous voulons aller est le lieu-dit Sartis.

Hensies is een gemeente ten westen van Bergen, tegen de grens met Frankrijk. De plaats die we gaan bezoeken heet Sartis.

Il y avait quelques charbonnages dans la région, et notament à Hensies (nous ne sommes pas loin de Bernissart et de ses iguanodons). A Hensies il y a encore un batiment qui dispose de nombreuses salles de bains. Ce batiment est fort utilisé par les joueurs de airsoft et de paintball (pour le paintball, c'était surtout Cheratte quand les batiments étaient encore accessibles). On trouve partout des billes de airsoft.

Le charbonnage a fermé en 1964, la tour d'extraction (chassis à molette) a disparu, ainsi que les installations techniques de la mine. Après la ferméture de la mine, des affaisements de terrain ont formé plusieurs étangs.

Au fond du terrain on trouve encore quelques terrils composé de cailloux et de charbon de moindre qualité. A l'époque ce charbon ne pouvait pas être utilisé, maitenant on dispose des techniques pour le valoriser, mais c'est interdit par l'Europe car cela produit trop de gaz carbonique.

Le batiment des douches est assez dangereux et je vous recommande de na pas vous aventurer aux étages. Profitez d'une journée où le soleil tape fort pour jouer avec l'ombre et la lumière.

La partie la plus interessante sont les douches (ou ce qu'il en reste). Les derniers murs en faience jaune de la salle des douches ont été démolis, il ne reste en fait plus rien d'interessant photographiquement parlant. Ce ne serait pas un grand mal que tout s'effondre.

Il a été prévu de rénover le site (pour y construire devinez quoi, des appartements), mais rien ne se passe en 2018, tout est resté comme en 2016, sauf que les billes d'airsoft sont moins visibles.

Un peu plus loin, accessible à pied le long du Canal Hensies-Pommerœul il y a une écluse avec de l'autre coté du canal un poste de douane qui n'est évidemment plus utilisé et qui a été incendié plusieurs fois.

Le canal n'est plus utilisé et la partie française est envahie de végétation. Il servait principalement au transport du charbon vers les villes de Mons et vers la France.

Il s'agit d'une zone interlope et pendant la sécheresse de début juillet 2018, il y avait une navette constante de tracteurs belges qui allaient puiser de l'eau dans le canal. C'est interdit, mais les tracteurs se trouvent tout juste en France et il n'y a plus de route qui va vers la France.

Le canal de dérivation de la Haine (qui a donné son nom à la province de Hainaut) se jette dans le canal près de la frontière. Il y a une chute d'eau qui permet de prendre de belles photos en soirée (photo ci-dessous). Préférez la fin-août quand le niveau de l'eau est au plus bas.

Malheureusement les berges (en béton) sont envahies de végétation. Au bout de deux ans ce sont devenus des arbres de plusieurs mètres de haut qui bouchent toute la vue.

Il s'agit d'un endroit qui n'a pas encore été envahi par les photographes (on en trouve parfois quelques uns au charbonnage).

Er waren een aantal steenkoolmijnen in de regio (we zitten niet ver van Bernissart en z'n iguanodons). In Hensies is er nog een gebouw met talrijke badzalen (met mooie blauwe tegels). Het gebouw wordt ook gebruikt voor airsoft en soms paintball (paintball is meer in Cheratte). Overal liggen er softballkogels.

De steenkoolmijn sloot in 1964 en er zijn geen overblijfselen van de uitbating meer (machinekamer, extractietoren, enz). Na de sluiting van de mijn zijn er verschillende grondverzakkingen gebeurd, waardoor er vijvers ontstaan zijn in de buurt.

Aan de achterkant van de terreinen van de steenkoolmijn zijn er nog enkele terrils die steengruis en kleine brokken steenkool bevatten. In de tijd was het niet rendabel om de kleine brokken steenkool te verkopen, nu heeft men de technologie om ze te kunnen gebruiken, maar het mag niet meer van Europa omdat steenkool teveel koolstofdioxide produceert.

De gebouwen zijn in slechte staat en ik zou u aanraden niet naar de bovenverdiepingen te gaan. De meest bruikbare deel van het gebouw zijn de douchecellen (of wat er nog van overblijft). De badzaal had mooie gele faience muren, maar die zijn ondertussen allemaal afgebroken tot aan de grond. In feite is er niets meer die de moiete loont in dit gebouw. Het zou geen groot verlies zijn als die zou instorten.

Dit is een lokatie die je moet bezoeken als er teveel zon is: hier kan je gerust met het licht en de schaduw spelen.

Het is de bedoeling de gebouwen af te breken om er appartementen te zetten, maar als ik in 2018 lagskom is er nog niets veranderd in vergelijking met 2016. Er zijn wat minder airsoftballetjes maar meer rommel. Be duurtbewoners deponeren blijkbaar hun afval op het terrein.

Vanaf de verlaten gebouwen van de steenkoolmijn kan je het kanaal Hensies-Pommerœul volgen en verder wandelen naar de franse grens. Er is een sluis die niet meer gebruikt wordt: aan franse kant wordt het kanaal niet meer onderhouden en die is volledig verzand geraakt. Ook de douanepost ligt er verlaten bij en is meerdere keren in brand gestoken. Het kanaal werd hoofdzakelijk gebruikt om steenkool naar Bergen en andere steden te vervoeren.

De sluizen liggen op de grens tussen België en Frankrijk en tijdens de droogte van begin juli 2018 waren er constant belgische landbouwvoertuigen die water gingen pompen uit het kanaal. Dit is verboden, maar het water wordt gepomt aan de kant van de franse grens. maar er is geen weg naar Frankrijk, de overtreders zitten dus safe.

Het afwateringskanaal van de Haine (die zijn naam aan de provincie Henegouwen gegeven heeft) loopt over in het kanaal aan de franse grens, waar het weer een meanderende rivier wordt. Aan de sluis (maar dan niet op het kanaal Hensies-Pommerœul, maar op het afwateringskanaal) is er een waterval die in de warmste zomermaanden (als het waterpeil voldoende laag is) gebruikt kan worden voor heel mooie foto's (zie foto hierboven). Het is een gebied die in tegenstelling met bijvoorbeeld Doel nog niet wordt bezocht door fotografen.

Maar de betonnen oevers van het kanaal zitten vol begroeing. Na twee jaar zijn het heuse bomen geworden zodat niets meer van het waterval te zien is.

Gebruik van studioflitsers op batterijen
op een buitenlokatie zoals de Charbonnage de Hensies

Utilisation de flashes de studio sur accus
en extérieurs comme au Charbonnage de Hensies

De eerste foto's op deze lokatie dateren van 2016. Ondertussen (2024) is de oude steenkoolmijn gesloopt en is het sluizencomplex vernieuwd. Het blijft een mooie plaats voor wandelaars, maar het is geen geschikte urbex lokatie meer.

Les premières photos de l'endroit datent de 2016. Entretemps (2024) les batiments de l'ancien charbonnage ont été détruits et l'écluse a été rénovée (elle n'est plus accessible). C'est toujours un endroit agréable pour aller se promener, mais ce n'est plus un endroit urbex.

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-