Lokaties


Fotografie » Samenwerkingen » » Historische lokaties

Historische lokaties voor fotoshoots met modellen

Dit zijn lokaties die niet meer bestaan of een andere invulling gekregen hebben. Bij iedere lokatie staat er wat er nog te verwachten is.

Fotoshoots & workshops Denis Wöhler

Wallonie

Spontin
De bottelarij is al meer dan 10 jaar gesloten en het is een leuke lokatie geworden voor een urbex fotoshoot met modellen. De toegang tot de site is moeilijker gemaakt omdat er illegale rave parties op de site gehouden werden. Er zijn weinig installaties overgebleven maar de lokatie heeft zij charmes.

Bij mijn laatste bezoek in mei 2023 heb ik gemerkt dat de lokatie opgekuisd werd, met het weghalen van de laatste machines (bijvoorbeeld de ketel in een nabijgelegen gebouw). De gebouwen met d etags staan er nog, maar het is niet zeker of die nog zullen blijven bestaan.

Les Forges de Clabecq
Wij hebben als organisatie vaak fotoshoots gehouden aan de Forges de Clabecq. De hoogovens waren zeer gemakkelijk bereikbaar in vergelijking met andere lokaties. Er waren opslagplaatsen, machines, buizen, en natuurlijk ook de hoogovens... In de loop van de jaren is bijna alles afgebroken en het is de moeite niet meer om nog een fotoshoot op die plaats te houden. Het gebied wordt klaargemaakt om er appartementen te zetten.

Cheratte, een kleine steenkoolmijn
Cheratte was vroeger één van de meest bekende plaatsen voor urbexers, dankzij de zeer opvallende toren en vele mogelijkheden voor fotoshoots (lichtinval, interessante bouwwerken). Fotoshoots met modellen waren ook mogelijk. De gebouwen zijn tegenwoordig echter volledig afgesloten en je moet de heuvel opklimmen om toch binnen te geraken, wat echt niet zo gemakkelijk is, zeker als je fotoapparatuur moet meesleuren.

Les charbonnages du gouffre (Charleroi)
Les charbonnages du Gouffre waren vroeger een veel bezochte urbexplaats, maar door de aanwezigheid van drugdealers werd het terrein afgesloten. Je kan er nog steeds binnen, maar er lopen soms twee honden rond, en ze hebben honger.

Segram à Engis (Liège)
Ik heb slechts één fotoshoot kunnen doen in Engis: toen ik er kwam met een aantal modellen begonnen arbeiders de boel af te breken (dit was na twee verkenningen ter plaatse). Er werden grafietelectrodes gemaakt voor de electrische ovens van de staalnijverheid en in de meeste werkplaatsen lag er een laag zwarte stof.

Vlaanderen

Vilvoorde
Een lokatie voor testshootings in de buurt van Brussel. Het is de enige bruikbare lokatie in de buurt van Brussel, maar eigenlijk neit echt de moeite. Sinds de renovatie van de site is de plaats minder interessant voor het type foto's dat ik wil maken.

De oude dokken van Gent en de nieuwere dokken van Gent
De oude dokken van Gent zijn niet meer zo interessant (gentryfication): je hebt één plaats dat je kan gebruiken en bij mooi weer is er veel volk in de buurt (die ook fotoshoots doen).

De nieuwe dokken waren heelwat interessanter (ze zijn nog in gebruik, met plaatsen waar oud materieel opgestapeld wordt). Dit is echter haventerrein en je moet tegenwoordig een aanvraag indienen om er te mogen fotograferen. Tegenwoordig zijn de oude loodsen echter afgebroken zodat er geen interessante plaatsen meer overblijven. Het militair schip de Godetia wordt er afgebroken.

Shooting in Tombeek en Beringen
We werden uitgenodigd in Munchen voor een reeks fotoshoots. Er waren zowel belgische als duitse modellen en fotografen aanwezig. Bij de volgende fotoshoot is het aan ons om buitenlandse modellen en fotografen uit te nodigen (toen werkten wij voornamelijk met modennen en fotografen uit Duitsland en België). Het sanatorium van Tombeek heeft een nieuwe bestemming gekregen en bij de steenkoolmijn van Beringen kan je op de meeste plaatsen niet meer binnen, zodat een fotoshoot op die plaats de moeite niet meer is.

Shooting military en security
Fotoshoot op een oude legercaserne waar er nog talrijke legervoertuigen waren. Achteraf zijn we nog naar de zandgroeven van Lommel geweest. Er is regelmatig vraag voor dergelijke shootings, die niet noodzakelijk op een verlaten militaire basis moeten gebeuren. Van de militaire basis bestaan enkel nog lege loodsen. Voor de zandgroeven van Lommel moet je de toelating van de uitbater vragen. Er is controle.

Buitenland

Beelitz-Heilstätten & urbex
Beelitz-Heilstätten was een oude sanatorium in de buitenwijken van Berlijn (toen in de DDR gelegen). Vroeger kon je overal binnen, de lokatie was echt uitzonderlijk. Na een ongeval (waarbij de eigenaar automatisch verantwoordelijk wordt gesteld) zijn alle gebouwen met stevige planken afgesloten.

Esch-sur-Alzette
In Esch-sur Alzette (Luxemburg) was er een bekende electriciteitscentrale die vaak door fotografen bezocht werd omdat de centrale gemakkelijk bereikbaar was en alle installaties nog aanwezig waren. Hoewel de centrale in Luxemburg gelegen was, zijn we er een aantal keren naartoe geweest met modellen omdat de centrale zeker de moeite was.

Munchen, Maxhütte Sulzbach-Rosenberg
Toen een bijzonder mooie lokatie: een staalfabriek in de DDR die rails maakte voor de treinen. Er werden volop arbeiders uit het naburige Tsjecho-Slowakije gehaald. Na de samenvoeging van Oost en West was de fabriek niet meer rendabel genoeg. De fabriek werd gesloten en men was die aan het afbreken toen we langskwamen. In minder dan een paar maanden was alles afgebroken. Spijtig, want het was een super-lokatie.

Fotoshoots rond treinen
Shooting B-Cargo in Roux en Wagon-Lits in Oostende
De werkplaatsen in Roux waren zeer bekend bij urbexers wegens de talrijke locomotieven die er opgesteld stonden. In Oostende werden de wagons van de Compagnie Internationale des wagons-Lits onderhouden en aangepast aan de nieuwe normen. Er is echter geen vraag meer naar lange afstandsreizen met de trein. Misschien omdat er geen aanbod is?

Beide lokaties bestaan niet meer.


Op het dak, dertig meter boven de omgeving
In de verte zie je de zendmasten van Waver.

De Forges de Clabecq werden gebruikt bij een shooting met de modellen van Mister Universe.

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-