Lokaties


Fotografie » Samenwerkingen » » Lokaties

Urbex Hoogovens

Lokaties voor fotoshoots met modellen

Dit is een lijst van interessante lokaties waar Belgium Model Academy fotoshoots heeft georganiseerd. We werken zowel met franstalige als nederlandstalige modellen. De shootings zijn vaak tweetalig en zelfs drietalig als we internationale fotografen uitnodigen. Ook internationale events worden vermeld.

Historische lokaties die om de ene of de andere reden niet meer beschikbaar zijn, staan op een andere pagina. Dit zijn bijvoorbeeld sites die niet meer toegankelijk zijn, afgebroken zijn, of volledig verbouwd werden zodat ze niet meer interessant zijn.

België - Vlaanderen

Oostende
In Oostende wordt alles afgebroken om plaats te maken voor appartementsgebouwen. Maar ik heb toch een geschikte lokatie gevonden die als achtergrond voor een fotoshoot gebruikt kan worden.

Fotoshoot bij de brandweer
Als je samenwerkt met verschillende fotografen is het mogelijk een fotoshoot te bekomen op plaatsen die normaal niet toegangkelijk zijn, zoals bij de brandweer.

Doel, het dorpje dat niet wilt verdwijnen
Het verhaal van Doel sleept al meer dan een tiental jaren aan. Wat voor iedereen duidelijk zou moeten zijn, namelijk dat het nieuwe dok er niet zal komen lijkt nog niet goed binnen te dringen. Het probleem is dat de moderne schepen groter en groter worden, en dus niet meer door de sluizen kunnen (en zelfs als dat zou kunnen, zouden de schepen teveel tijd verliezen, waardoor de haven van Antwerpen niet meer interessant zou zijn). De enige oplossing is dus meer getijdendokken te bouwen. Maar in plaats van het Doeldok at te sluiten aan het Waaslangkanaal en aan de andere kant door te trekken tot aan de Schelde heeft men die half gedempt.

Shooting Speedmasters en fashion Motorhuis Felix & Jos
Shooting Speedmasters Motorpaleis GSM
Fotoshoots met zware motoren en leren kledij worden vaak gevraagd, maar het probleem is dat de mensen die eerst super enthousiast waren om deel te nemen de dag zelf hun kat sturen. Wij hebben daarom besloten niet meer dergelijke fotoshoots te organiseren.

Transfo in Zwevegem
Deze site die vroeger een electriciteitscentrale was kan gebruikt worden voor fotoshoots. De prijs is echter zo hoog dat een individuele fotoshoot onbetaalbaar is. De site wordt dan ook weinig gebruikt (er is een discotheek in een deel van het gebouw).

Petrol Zuid
Een superlokatie in Antwerpen die binnenkort ook gaat verdwijnen: er zouden nieuwe bedrijventerreinen moeten komen.

Baasrode
Scheepvaartmuseum (het was vroeger een scheepswerf). Je kan er fotoshoots houden, je moet vooraf reserveren en je moet een supplement betalen.

Verbeke Foundation
Een heel speciale plaats, zeker een aanrader (ook als je geen modellenfotografie zou doen).


België - Wallonië

Hensies
Een oude steenkoolmijn en een verlaten kanaal in de Borinage, aan de grens met Frankrijk. Er was vroeger een douanepost gelegen op het kanaal, maar met de sluiting van de steenkoolmijnen in de buurt had het kanaal eigenlijk geen betekenis meer. Het kanaal werd niet meer onderhouden en is niet meer bevaarbaar.

Charbonnage du Martinet
Een lokatie die vrij toegankelijk is, maar je hebt de volledige site gezien in een uur.

Sprimont
De steengroeven van Sprimont zijn een interessante lokatie voor fotoshoots met mannelijke modellen. Er zijn veel machines aanwezig en het landschap is adembenemend. Fotoshoots zijn enkel mogelijk in 't week end als er geen economische aktiviteit is op de site.

Luik: Ile Monsin | Université de Liège | Fort de la Chartreuse | Mémorial Interallié
Het kanaal Albert van Antwerpen naar Luik start op die plaats. Een mooie lokatie was de brug naar Chertal (spoorweglijn naar de staalfabriek), maar die is afgesloten. Zelfs al kan je nog op de brug, de hekken zijn een zeer storend element in het beeld: vergezichten zijn niet meer mogelijk.

De université de Liège heeft verschillende mooie plaatsen, misschien niet zo exclusief als Hasard de Cheratte, maar juist wèl exclusief omdat niemand die lokaties gebruikt voor fotoshoots.

De Fort de la Chartreuse is een oude bekende, ideaal voor fotoshoots als er eigenlijk teveel zon is voor een buitenshoot. De lokatie is zeer gemakkelijk toegankelijk en je kan op een tiental meter van de ingang parkeren.

Een mooie lokatie in Luik is het Mémorial Interallié, goed voor een korte fotoshoot. De lokatie is gemakkelijk bereikbaar, dicht bij de autosnelweg en nadien kan je naar het station van Liège Guillemins gaan en je bent in het stadscentrum om iets te gaan eten na de shoot.

Bois du Cazier (Charleroi)
Le Bois du Cazier is een museum die gewijd is aan de mijnramp van 1956, maar er is ook aandacht voor de industrie in de streek. Het terrein is voldoende groot zodat je gemakkelijk een fotoshoot buiten kan houden. Bepaalde zalen zijn ook interessant als het weer wat tegenzit.

Abdij van Villers-la-Ville I Abdij van Villers-la-Ville II (Waals Brabant)
Van de abdij blijven enkel nog ruïnes over, maar er zijn talrijke bezoekers. De toegang is betalend. Een eerste bezoek dateert van september 2011, ondertussen is de volledige site aangepast met een groter betalend gedeelte. Een tweede bezoek dateert van mei 2019.

Sanatorium Dolhain (Luik)
De gebouwen worden eveneens gebruikt door airsoftspelers: dit heeft als voordeel dat de gebouwen betrekkelijk veilig zijn, maar door een aantal wijzigingen gaat de typische stijl van het gebouw verloren. Er zijn nog gelukkig veel interessante plekken in het gebouw.

Abbaye La Ramée
Een shooting plaats in the middle of nowhere voor een testshooting met een model uit de streek. Je moet echter niet speciaal uit Gent of Antwerpen afkomen, want er zijn even geschikte plaatsen in jouw buurt.

Sluizencomplex van Andenne
Het is geen uitzondelijke lokatie, maar er zijn zodanig veel mogelijkheden dat je bezig kan zijn gedurende een volle dag. dankzij de voetgangersbrug kan je van de ene naar de andere oever van de Maas gaan. De installaties van Carmeuse (kalksteen) aan de kade zijn goed bruikbaar.


Buitenland

Berlijn I Berlijn II
We zijn meermalen naar Berlijn gereden, maar tegenwoordig zie je niet meer het verschil tussen Oost en West, zowel in Oost als in West zie je overal billboards en van de muur blijft er slechts een paar stukjes over links en rechts. Je moet echt naar kleine dorpjes in voormalig DDR-gebied gaan om nog iets terug te vinden van democratisch Duitsland.

Landschaftspark Duisburg
Landschaftspark Duisburg is het schoolvoorbeeld van een geslaagde reconversie van een oude staalfabriek met hoogovens, bunkers, cowpertorens in een modern complex met kleine bedrijven, theaterzalen en horeca. Waarom kan men niet hetzelfde doen met bijvoorbeeld de site van Carsid in Charleroi? (die ongeveer in dezelfde situatie verkeerd)

Shooting in Munchen
We werden uitgenodigd in Munchen voor een reeks fotoshoots. Er waren zowel belgische als duitse modellen en fotografen aanwezig. Bij de volgende fotoshoot is het aan ons om buitenlandse modellen en fotografen uit te nodigen (toen werkten wij voornamelijk met modennen en fotografen uit Duitsland en België.

Keulen
Dit was de basis voor de eerste Shooting Days 2016. We hebben een heel mooie lokatie aan de Rijn gevonden: oude treinstellen, industrie, dokken, en heelwat ruimte langs de Rijn.

Vogelsang - Wollseifen (Duitsland)
Dit is een lokatie waar we al vaak geweest zijn in de vorige jaren. het is een plaats met een geszchiedenis die terug gaat tot de beginjaren van Nazi-Duitsland. De gebouwen werden later door het belgisch leger in Duitsland gebruikt en zijn daardoor bewaard gebleven. Het is mogelijk om voor één dag te komen, maar je lan ook ter plaatse logeren.

De bunkers van Leffrinckouke (Frankrijk, juist over de grens)
Terwijl de bunkers in België allemaal vernietigd werden in de jaren 1970, zijn de bunkers in Frankrijk bewaard geblemen. Het is een interessante lokatie omdat je zowel bunkers hebt van de fransen (gebouwd oor of tijdens de eerste wereldoorlog om de haven van Duinkerke te beschermen) en duitse bunkers die deel uitmaken van de Atlantikwall.

Breskens (Nederland)
Breskens is juist over de grens gesitueerd (op 30 km van Knokke), maar de sfeer is er volledig anders. Het is een havenstad zoals Oostende, maar je kan er gerust een fotoshoot doen (zeker na de 15 augustus). Je hoeft niet door de Westerscheldetunnel en het is een alternatief voor de Belgische kust (vooral als je in Oost-VLaanderen of in den Limburg woont).


Thematische fotoshoots

Fotoshoots rond treinen
Treinstation Hombourg (Plombières). Beperkte mogelijkheden voor fotoshoots, je kan er geen fotoshoot gedurende een volledige dag houden.

Baasrode-Noord Treinstation die niet meer gebruikt wordt. Er zijn een aantal treinstellen en in de zomer rijdt er een toeristische trein.

Raeren is een oud rangeerstation aan de grens met Duitsland. Het voordeel van deze lokatie is de aanwezigheid van een café-restaurant die in het week end en tijdens de feestdagen open is. Je kan er meer dan 100 verschillende biersoorten vinden.

Lokaties voor fotoshoots en
internationale events

International
Shooting Days 2023


CHARLEROI
IL EST
CLAIR
QUE
LE GRIS
EST
NOIR


Nog een paar (eerder toeristische)
lokaties in Belgie.


Verbeke Foundation
(model apart te bestellen)


Doel (Antwerpen)

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-