Fotografie

Châtelet


Fotografie » Samenwerkingen » Lokaties » Châtelet » La Praye

Informatie over de lokatie zelf:
décaperie de la Praye

Originele foto
Photo originale
1234
 
Bewerkt
Photo retouchée
1234
Klik op het nummer om een full size foto te laden
Cliquez sur un numéro pour faire apparaitre une image plus grande

De locatie in Châtelet is een plaats waar er vroeger staal bewert werd. Als gevolg daarvan lag er overal ijzervijlsel op de grond. Ondertussen is het ijzervijlsel verroest, waardoor de ganse omgeving een roestkleurige teint gekregen heeft. In de schaduw neigt de kleur zelfs naar het paarse. Oker is een geel pigment dat uit gehydrateerd ijzeroxide bestaat. Anhydride ijzeroxide (zonder gebonden watermoleculen) is rood.

Bepaalde fototoestellen hebben moeite om de kleuren te corrigeren, zeker als je een automatische witbalans gebruikt. De kleuren die binnen aanwezig zijn komen niet overeen met wat je in de natuur kan vinden (en wat er dus in je fototoestel geprogrammeerd is). Het gaat al wat beter als er zonlicht in beeld is: het toestel kan zich daarop baseren om het beeld te corrigeren. Je gaat merken dat er zeer weinig groene tinten zijn binnen de vberlaten fabriek.

Wat er ook gebeurt is dat de kleur kan verschillen van foto tot foto omdat het toestel niet goed weet welke instellingen te gebruiken. Werk je met een manuele kleurbalans, dan heb je een gelijkmatige kleurbalans op een plaats, maar moet je je toestel opnieuw instellen als je een paar meter verder bent, want de lichtinstellingen zijn niet identiek.

De roestkleur zie je overal in beeld, waardoor het model minder opvalt. Je kan met contrasterende kleuren werken zoals blauw, geel en groen, maar de lokatie is niet zo geschikt voor fashion.

Een oplossing is de kleursaturatie op te voeren (het model heeft dan een overdreven rode kleur), maar we gaan dit corrigeren door de individuele kleuren te beperken in de niveaus-instelling. Door de rode kleur (en een beetje de gele kleur) in gans het beeld te verminderen heb je een neutrale achtergrond, terwijl het model opnieuw een meer normale teint heeft. Regel de niveaus zodanig dat je een correcte huidskleur hebt, je kan hier natuurlijk met de kleuren spelen en toch het model een meer gesatureerde kleur te geven.

Wat je ook kan doen is de kleursaturatie van de achtergrond eenvoudig verminderen. Dit werd gedaan met foto 2. Gewoon de achtergrond selecteren en de kleuren verminderen.

Zelfs bij vol zonlicht is het redelijk donker in de gebouwen, je zal dus met lange sluitertijden en hoge gevoeligheid moeten werken. Zelfs de foto's die in de zonlicht genomen zijn geweest hebben een relatief lange sluitertijd. Het zal zeer moeilijk zijn als je een kitlens en een basistoestel hebt die ruis geeft boven de 800ISO... Je hebt normaal geen statief nodig, behalve als je met een basistoestel werkt.

In het algemeen kan je een betere foto nemen met een goede smartphone dan met een goedkoop fototoestel omdat de smartphone meerdere onderbelichte foto's achter elkaar neemt, de foto's mooi over elkaar legt en dan samenvoegd tot één enkele foto. Het model moet dan wel stil blijven gedurende en paar seconden, maar je hebt geen statief nodig voor je gsm.

1
1/30 ƒ/2.8 1600
2
1/60 ƒ/2.8 200
3
1/60 ƒ/2.8 200
4
1/250 ƒ/2.8 600

Ik denk dat het gebruik van flitsers op batterijen de sfeer van de gebouwen doet verdwijnen. Het blijft wel een mogelijkheid om te experimenteren, zeker als je de kleur van het licht kan instellen. Een kleine reflector kan ook nuttig zijn, maar dan heb je een assistent nodig.

Gebruik je normale flitsers (xenon flitsers en geen led flitsers) dan kan je het licht weerkaatsen via de muren, dan heb je ten minste een beetje de sfeer van de fabriek te pakken. Een softbox of reflector is dan niet nodig.

Originele foto
Photo originale
Bewerkte foto
Photo retouchée
1234 1234
Klik op het nummer om een full size foto te laden
Cliquez sur un numéro pour faire apparaitre une image plus grande

Je ziet dat het licht in de gebouwen valt. Als er geen zonlicht is, is de verlaten fabriek niet zo geschikt. De beste tijd is tussen 13 uur en 17 uur, van april tot september. In de zomer is het aangenaam fris binnen. Kom zeker op tijd, want je moet 10 minuten wandelen tot de fabriek, en dan moet je je plaatsen nog vinden, die veranderen naargelang het uur van de dag. Het licht valt binnen via de hoge plafonds en belicht verschillende plaatsen. 30 minuten later is die plaats echter al niet meer geschikt.

Een tweede fotoshoot gebeurde op een andere dag, er was evenveel zon, maar het was drie uur later toen we begonnen zijn. De plaatsen die rond 13 uur heel geschikt waren, zijn nu niet meer bruikbaar. Bij de eerste plaats waar er een perfect invallende lichtstraal was, was er nog steeds zonlicht, maar die viel een beetje verkeerd en de invallende lichtstraal was niet bruikbaar.

Het is dus een locatie die verschilt van uur tot uur, ik zou zelfs kunnen zeggen van minuut tot minuut. Hoewel het model aangegeven had dat er een mooie lichtinval op een plaats was, ben ik te laat aangekomen en de mooie lichtinval was verdwenen. Een tweede plaas waar eenzelfde brandladder opgesteld stond gaf geen mooi beeld.

Originele foto
Photo originale
Bewerkte foto
Photo retouchée
123456 123456
Klik op het nummer om een full size foto te laden
Cliquez sur un numéro pour faire apparaitre une image plus grande

In bepaalde gevallen kan de foto nagenoeg onbewerkt gebruikt worden (enkel loshangende kabels verwijderen), dit is de foto hierboven.

In een ander geval moet de speciale locatie meer in de verf gezet worden, hier ook door een overmaat aan rood weg te halen. Dit is des te meer nodig als het model indirect belicht wordt (door het zonlicht dat op een muur of op de grond valt), want dan krijgt het model extra rood over zich heen. Heb je al gemerkt dat er geen groen aanwezig is?

Bij de eerste foto rechts wordt het water meer zichtbaar gemaakt door hier ook de kleurniveau's aan te passen. De overmaat aan rood verdwijnt dan ook. Dit is een foto die later op de dag genomen kan worden, als de zon gedraaid is.

Bij de tweede foto wordt er gewoon overgegaan naar zwart-wit, maar het is geen gewoon zwart wit: ik heb het blauw kanaal gebruikt als helderheidskanaal. Ik heb ook de perspectief gecorrigeerd; zo breed is hij wel niet. Dit is ook een plaats die het model beter doet uitkomen in de late namiddag als het licht op het water schijnt.

De laatste drie foto's zijn allemaal op dezelfde plaats genomen, een plaats die pas bruikbaar wordt in de late namiddag. Hier wordt opnieuw de overmaat aan rood weggewerkt op verschillende manieren.

Originele foto
Photo originale
Bewerkte foto
Photo retouchée
123456 123456
Klik op het nummer om een full size foto te laden
Cliquez sur un numéro pour faire apparaitre une image plus grande

Het is een lokatie die pas volledig tot zijn recht komt als je de eigenschappen van de oude fabriek beklemtoont. Het zou spijtig zijn daar geen gebruik van te maken. Er zijn nog weinig plaatsen met een dergelijk kleurpalet. Anders had je gewoon een studioshoot kunnen doen.

Als je niet graag werkt met chiaroscuro werkt: rondom het gebouw zijn de muren allemaal volgeschilderd.

Instellingen op het fototoestelRéglages sur l'appareil photo

1/180 ƒ/2.8 400

1/125 ƒ/2.8 800

1/1000 ƒ/2.8 50

1/90 ƒ/2.8 800

1/180 ƒ/2.8 200

1/350 ƒ/2.8 200
Bij de derde foto viel het zonlicht direct op het model, en een lage gevoeligheid en snelle sluitertijd was nodig. Le soleil tombait directement sur le modèle à la troisième photo et un temps de pose très court et une sensibilié réduite était de mise.

Décaperie de la Praye


Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-