Fotografie

Vogelsang 2022


Fotografie » Samenwerkingen » Lokaties » Vogelsang » 2022

We zijn opnieuw naar Vogelsang getrokken in 2022 voor een fotoshoot weekend. Het verschil met de vorige jaren is dat bepaalde gebouwen een nieuwe bestemming gekregen hebben en dat de werken begonnen zijn.

We zijn een aantal jaren niet naar Vogelsang geweest, ten eerste was er de covid crisis, maar later bleek het hotel waar we normaal logeerden (K13) altijd volgeboekt.

Nu hebben we gelogeerd in een ander gebouw, die beheerd wordt door een instelling voor natuurbehoud (Nabear). Het is tegenwoordig een gebouw met individuele kamers, een keuken, badkamers en een eetzaal en men moet het volledig gebouw verhuren. Met een 10-tal kamers beschikbaar wordt het gebouw vooral verhuurd aan instellingen zoals Belgium Model Academy.

Rechts een plan van de lokatie, hieronder heb je een lijst van de meest interessante gebouwen van Camp Vogelsang, samen met de huidige bestemming. Deze gebouwen zijn terug te vinden op het plan.

Victor Neels brug
Een fiets en voetgangersbrug die gebouwd werd na het vertrek van de belgische militairen (zie foto rechts). Het uitzicht is bijzonder en loont zeker de moeite, en terug naar boven klimmen is een goede oefening. Je kan eventueel je wagen parkeren naast het zwembad.

Zwembad en sportvelden
Het zwembad dateert van de jaren 1930 en heeft zijn stijl behouden. Naast het zwembad is er een sportlokaal en sportvelden, waarvan blijkbaar enkel een tennisveld gebruikt wordt.

Thingplatz
Een amphitheater dat voor voorstellingen in de open lucht gebruikt werd (en waarschijnlijk ook voor de toespraken van de nazi bonzen). Deze openlucht voorstellingen waren vroeger een traditie in bepaalde delen van Duitsland.

Kameradschaftshäuser
Zowel K13 als Nabear (het huis waar we gelogeerd hebben) behoren tot de "Kameradschaftshäuser", gebouwen met twee verdiepingen waar plaats is voor 50 mensen. Deze gebouwen zijn naar de vallei gericht en hebben allemaal een prachtig zicht op de omgeving. Een paar van die gebouwen zijn tijdens de tweede wereldoorlog beschadigd en zijn nadien volledig afgebroken.

Er blijven 8 gebouwen over, de meesten hebben een nieuwe funktie gekregen: een museum van de rode kruis, een gebouw met conferentiezalen,... K13 heeft twee gebouwen in zijn bezit, maar door de covid crisis is er geen geld meer over om ook het tweede gebouw te restaureren.

Hundertschafthäuser
Aan de westkant hebben we de gebouwen "Hundertschafthäuser" die met elkaar verbonden zijn. Dit zijn gebouwen waar 100 mensen gelogeerd konden worden. De gebouwen hebben drie verdiepingen en werden na de tweede wereldoorlog vooral gebruikt door het belgisch leger dat in het kamp gestationeerd was. Men ziet nog steeds de typische groene militaire kleur van de gangen.

Deze gebouwen zullen op termijn een luxe hotel worden, met whirlpool, fitness zaal en derglijke meer. In 2022 zijn de werkzaamheden echter nog niet begonnen.

Hoofdgebouw
Het gebouw in het midden met de watertoren, een museum en een restaurant (opgelet: sluit om 17.00 uur). De voormalige watertoren kan bezocht worden tijdens een rondleiding van een deel van de gebouwen (aan te vragen in het museum).

Aan het hoofdgebouw zijn er lelijke delen bijgeplaatst, die echt niet passen bij de stijl van de rest (en de mensen daar klagen over Van Dooren die niet bij de rest hoort...)

Caserne Van Dooren
Men weet niet goed wat men van de Caserne Van Dooren zal doen, dit gebouw werd later neergepoot door de belgen, maar in dezelfde stijl als de andere gebouwen. Dit gebouw wordt niet gebruikt.

La Redoute
La Redoute (oorspronkelijk het gebouw voor de vrouwelijke personeelsleden, dan de infirmerie tijdens de tweede wereldoorlog, later het gebouw van de officieren) heeft nog geen nieuwe funktie gekregen en ligt er een beetje verlaten bij. La Redoute staat niet aangegeven op het plan (het gebouw staat uiterst links).

Tankstation
Het tankstation uit de jaren 1950 (dat geclasseerd is) heeft al zijn charmes verloren, nu dat de oorspronkelijke benzinepompen (met prijzen in belgische franken) vervangen zijn geweest door modernere exemplaren. De twee kleine gebouwen aan weerszijden zijn volledig leeggehaald. Een volledig mislukte renovatie. Juist naast het tankstation zie je de hondenkooien van de bewaking.

Bioscoop
De zaal werd door het belgisch leger gebouwd in de stijl van de jaren 1950 en is nu een beschermd gebouw. De bioscoop werd op een deel van de funderingen van het wetenschapshuis gebouwd (Haus des Wissens). Tijdens de belgische periode werd de cinemazaal de crypte genoemd vanwege zijn ligging in een lager geleden stuk grond.

Malakoff
Het valt dus op dat meerdere gebouwen eindelijk een nieuwe bestemming gekregen hebben, al is dit niet zichtbaar voor alle gebouwen. De werkzaamheden aan de gebouwen aan de ingang (Malakoff) zijn echter wel al begonnen.

Het gebouw aan de linkerkant (de vroegere gevagenis) wordt gebruikt voor een tentoonstellingsruimte over de vliegtuigen van de tweede wereldoorlog (zie foto rechts) terwijl het gebouw aan de rechterkant een museum van oude Opel voertuigen zal worden (dat was vroeger de garage van het kamp).

De oude school en de kerk hebben blijkbaar nog geen nieuwe funktie gekregen. De houten toren met de sirènes is ingestort en ligt in het gras.

De werkzaamheden aan de verschillende gebouwen gebeuren door vrijwilligers en het werk vordert maar traag. Ondanks de werkzaamheden blijven de kenmerken van Ordensburg overeind, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan natuurbehoud, met een aantal wegen die afgesloten zijn voor het autoverkeer. We zullen terug gaan naar Vogelsang tijdens de Internationale Shooting days in 2023.


Foto: Herr Muller

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-