Fotografie

Vogelsang


Fotografie » Samenwerkingen | Lokaties » Vogelsang » Algemeen

De geschiedenis van Vogelsang, van een nazi opleidingskamp tot een internationaal centrum.

1- Ordensburg Vogelsang

Vogelsang was oorspronkelijk een opleidingskamp voor de duitse nazi-elite. De bouw begon in 1934 en de meeste paviljoenen waren klaar bij het begin van de tweede wereldoorlog. Het is nauwelijks geweten, maar dit kamp is één van de best bewaarde overblijfselen van de nazi-architectuur.

De bouw van de gebouwen langs de heuvels moet de progressie van de studenten voorstellen: ze beginnen in de barakken onderaan en klimmen zo alle echelons van de hierarchie. Bovenaan zijn er ruimtes voor de duitse elite (vergaderzalen en refter). Onderaan zijn er ook sportvelden aangelegd. Er is een gymnastiekzaal en een zwembad die nog steeds gebruikt worden.


Voor en tijdens de oorlog had je een uitzonderlijk zicht op de omgeving. Er waren geen bomen in de wijde omgeving: al het hout werd gebruikt tijdens de bouw en voor de verwarming. Tegenwoordig zijn er heel veel bomen, waardoor de gebouwen niet meer opvallen. Het monumentale gaat wat verloren.

Alle kampen (Ordensburg) werden gebouwd op plaatsen waar er vroeger niets stond. De nazis wilden een nieuwe wereldorde oprichten, en dit kon het best aangetoond worden door volledig nieuwe gebouwen neer te poten.

Er werden drie kampen gebouwd met een gelijkaardige funktie, de bedoeling was dat de leerlingen van de ene naar de andere kamp zouden overgaan en ervaring opdoen. De andere kampen waren Sonthofen in Beieren en Krössinsee in wat nu Polen is. Een vierde geplande Ordensburg is nooit gebouwd geweest. De opleiding ging over raszuiverheid, het uitvoeren van administratieve taken en leiding geven. Omdat de militaire scholen zo afgezonderd waren van het normale leven hadden de studenten eigenlijk geen al te praktische opleiding gekregen. Toen ze de opleidingscentra verlieten waren het geen jongeren meer, maar reeds volwassen mannen van in de 30.

Door de oorlog kregen de opleidingen een lage prioriteit. Het enorme "Haus des Wissens" (huis van de wetenschappen) bestaat enkel in de vorm van afbeeldingen. De funderingen van het gebouw werden gebruikt voor de aanleg van de caserne Van Dooren. De funderingen reikten tot aan het auditorium die deel moest uitmaken van het huis der wetenschappen. Het auditorium is nooit effektief gebouwd geweest, maar de funderingen ervan werden gebruikt voor de belgische cinemazaal: dit geeft je een idee hoe groot het gebouw had moeten worden!

De gebouwen werden meer gebruikt voor congressen van de duitse elite. Eigenlijk waren de gebouwen te mooi om als opleidingscentrum gebruikt te worden en er werden vaan hoge functionarissen van het nazi regime uitgenodigd. In Vogelsang werden er specifiek toespraken gehouden over de raszuiverheid.

Tijdens de oorlog werden de kampen omgebouwd tot infirmerie. Dankzij de zeer afgelegen ligging en lage militaire waarde werden de kampen nauwelijks gebombardeerd, pas in 1944 als het front dichterbij kwam werden de gebouwen gebombardeerd.

De mensen die de opleiding verlieten werden voornamelijk gebruikt als beheerders van de nieuwe verooverde gebieden in het Oosten, Polen en Ukraine. Ze zorgden voor huisvesting voor nieuwe duitse gezinnen (colonisatoren) door de joden op te sluiten in ghettos. Het waren geen echte militairen en ze stonden in slecht daglicht bij de Wehrmacht, maar ook bij de lokale bevolking. Ze waren de administratieve arm van de SS.

Ordensburg Vogelsang was gelegen buiten de bebouwde wereld en alles moest aangevoerd worden. Er was personeel die voor de maaltijden en het onderhoud zorgde. Deze mensen leefden in een gebouw aan de zijkant van het kamp (met toen een heel mooi zicht op de omgeving). Tijdens de periode van de Belgische Strijdkrachten in Duitsland werd dit gebouw gebruikt door de officieren die zo een beetje afzondering konden hebben.


Ihr seid die Fackelträger der Nation.
Ihr tragt das Licht des Geistes voran im Kampfe für Adolf Hitler
De bouwkundige restanten van de nazis zijn nooit opgeruimd geweest. De fakkeldragen is een bekend symbool in het nazi-pantheon. Het plein waar de fakkeldrager staat werd gebruikt als parking door de belgische strijdkrachten. Een deel van de tekst is verwijderd geweest.

2- Kamp Vogelsang

De informatie over Kamp Vogelsang (Vogelsang als militaire basis van de belgische strijdkrachten in Duitsland) heeft een eigen pagina.

Vanaf 2006 gaat het kamp open voor het publiek. Een gedeelte van de gebouwern wordt ingericht als museum en de vroegere cinemazaal wordt gebruikt als informatiecentrum over migranten en vluchtelingen. De vluchtelingen zelf worden niet ondergebracht in de caserne Van Dooren zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar in de nabijgelegen militair kampen.

3- Natuurgebied: Vogelsang IP

Het hele gebied (Vogelsang IP: Internationaler Platz) is tegenwoordig een natuurgebied met fiets- en voetpaden. Je kan Vogelsang met de auto bereiken voor een dagprijs van 4€ (3€ in 2016). Hoewel je buiten Vogelsang kan parkeren is het toch aangeraden om binnen te parkeren, want de afstand tussen de hoofdweg en Vogelsang is niet mis: ongeveer 3km. Het is enkel als je alléén Wollseifen zou willen bezoeken dat je je auto best zou parkeren aan het rondpunt aan de hoofdweg.

Tussen de hoofdweg en Vogelsang is er nog een tweede militaire kamp waar een aantal militairen gecaserneerd werden. Het kamp bestaat uit gelijke barakken en is niet toegankelijk voor het publiek. Het wordt nu gebruikt om er vluchtelingen in te onderbrengen.

Nagenoeg alle gebouwen van Vogelsang zijn in hun oorspronkelijke staat bewaard, dus nazi-gebouwen met franstalige en nederlandstaligen borden. Men kan direct het kamp van Vogelsang bereiken, maar om naar Wolllseifen te gaan moet men een wandelpad volgen vanaf de hoofdweg. Het terrein heeft een oppervlakte van ongeveer 45ha.

Er is een museum in één van de gebouwen (Vogelsang ten tijde van nazi-Duitsland en over het Eifelgebergte). Je kan ook eten in een gastronomisch restaurant. Gastronomisch in het duits betekent dat er meer te verkrijgen is dan wurst und kartoffeln —voor gastronomie moet je niet naar Duitsland.


Zicht van één van de gebouwen die als hotel ingericht is

Wollseifen

Het dorpje Wollseifen wordt op een aparte pagina besproken.


Maquette van het monument dat aan de sportvelden opgesteld zal worden. Het monument bestaat nog steeds maar is zwaar aangetast.


Douglassparren die hier niet horen worden geweerd. Er wordt een cirkelvormige band bast verwijderd, waardoor er geen transport van water en voedingsstoffen meer mogelijk is. De boom sterft snel af (naaldbomen kunnen geen nieuwe scheuten vormen). Dit is een eenvoudigere manier om de boom te doden, zonder die te moeten omhakken.


Wat is "de Krypte" nu geworden?
Een zonevreemde ontmoetingsplaats voor mensen van niet-arische achtergrond. Hitler zou er niet goed van worden...

Regelmatig houdt Belgium Model Academy internationale shooting days op Vogelsang, zoals de shooting days in 2016 in Aachen.

Een van de gebouwen van Vogelsang is nu ingericht als hotel. Volledig pension is mogelijk, en dit is ook aangeraden zodat we minder tijd verliezen want er zijn geen winkels in de buurt. De tweede shooting days van 2020 zal in Vogelsang plaatsvinden: International Shooting Days Vogelsang 2020.

Nagenoeg ieder jaar gaan we naar Vogelsang, in het kader van de Shooting days of als een zelfstandig event voor één dag. Zie de lijst van onze events op Modelacademy.

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-