Fotografie

Batterijen


Fotografie » TechTalk » Accessoires en funkties » Batterijen

Zonder batterijen, geen fotografie (en in het bijzonder geen digitale fotografie). Fotografen zagen de eerste digitale fototoestellen aan als “onprofessioneel” omdat ze afhankelijk waren van batterijen.

Er bestaan verschillende types batterijen. Het is belangrijk dat je de juiste batterij kiest voor het soort gebruik. Bij oplaadbare batterijen spelen de eigenschappen van de lader een rol wat betreft de levensduur van de batterijen.

Primair (niet oplaadbaar) en
Secundair (oplaadbaar)

Electrische eenheden
Inleiding in de electrische eenheden: volts, ampères, watts,... De spanning wordt tegenwoordig als verkoopsargument gebruikt om batterijen te verkopen (in plaats van accus), terwijl dat de spanning van een batterij onder belasting sneller zakt dan die van een accu. Deze p‚gina bevat eveneens ontladingscurves voor verschillende types batterijen en ontladingsstromen.

Lithium
Lithium batterijen bestaan als niet oplaadbare batterijen (lithium-metaal) en als oplaadbare batterijen (lithium-ion).

Binnen de groep lithium-ion bestaan er verschillende technologiŽn.

Primaire batterijen
Dit zijn de normale of niet-oplaadbare batterijen. Deze pagina bevat een lijst van de meest voorkomende batterijen.

De zink-koolstof batterij bestaat in twee technologiŽn, de saline batterij en de alkaline batterij. Er wordt ook uitleg gegeven hoe dergelijke batterijen opnieuw (beperkt) opgeladen kunnen worden. De nieuwe Aquacell-batterijen zijn gebaseerd op de technologie van de saline batterij (de technische voorloper van de alkaline batterij). Er is ook een test van zogenaamde "oplaadbare" alkaline batterijen en deze worden vergeleken met klassieke alkaline batterijen.

De lithium-ijzer disulfide batterijen hebben dezelfde vorm als de AA en AAA batterijen en leveren dezelfde spanning als de klassieke zink-koolstof batterijen.

Op de pagina staat er ook een lijst van de minder voorkomende batterijtypes (knoopcellen, geheugencellen, en dergelijke).

Er staat ook een schema voor een alkaline batterijlader en een batterijtester met constante stroom.

Oplaadbare batterijen
Alle soorten oplaadbare batterijen worden hier besproken: van de oude loodbatterijen tot de nieuwste types. Maar ook minder bekende soorten batterijen komen aan bod, zoals de (nagenoeg onverwoestbare) nickel-ijzer batterij. Te goed om waar te zijn, en deze batterij zal je dan ook niet in de kleinhandel aantreffen.

Vergelijking van de meest courante AA oplaadbare batterijen
Test van twee veel voorkomende AAA oplaadbare batterijen
De batterijen worden getest met een laadapparaat dat de stroom door iedere individuele cel kan meten. De batterijen worden eerst gecycled, dan opgeladen en getest.

Laders voor oplaadbare batterijen
De ene lader is de andere niet, en terwijl trage laders weinig schade kunnen aanrichten, kunnen de supersnelle laders een batterij snel verwoesten. Een oplaadbare NiMH-batterij kan tot 1000× opgeladen worden, maar enkel als je de juiste lader gebruikt.

Powerex MH-C9000
Een lader met heel speciale mogelijkheden. De cellen worden individueel geladen en gemeten. Zo kan men slecht presterende elementen vervangen. De lader heeft dan nog een paar extra funkties die de moeite zijn.

Dedicated of algemeen?
Een merkgebonden of een algemene batterij? De fabrikanten proberen je te binden aan hun eigen systeembatterijen (dat ze veel te duur kunnen verkopen), maar voor sommige toepassingen lukt dit niet.

Correct batterij-gebruik
Voor iedere toepassing is er de geschikte batterij. Sommige batterijen moeten direkt na gebruik opnieuw opgeladen worden, anderen weer niet. Hoe bewaar ik mijn batterijen?

Feiten en mythes over batterijen
Faq-pagina waar je een antwoord kan vinden over de meest gestelde vragen over (oplaadbare) batterijen.

Slijtage van de accu
Hoe kan men de slijtage van de accu op een betrouwbare manier meten?

De wet van Peukert
Als een batterij een hoge stroom moet leveren dan is zijn bruikbare capaciteit minder. Maar niet alle batterij-technologiŽn hebben daar evenveel last van.

Low Self Discharge NiMH batterijen (LSD)
Deze nieuwe generatie oplaadbare batterijen wordt gekenmerkt door het feit dat de lading beter bewaard blijft (LSD: Low Self Discharge). Klassieke oplaadbare batterijen verliezen hun lading in minder dan één maand als ze in de koffer van je auto hebben gelegen.
Op de limiet tussen niet oplaadbare alkaline cellen en oplaadbare batterijen: de merkloze “rechargeable alkaline battery”. Het zijn in feite gewone alkaline batterijen (van zeer goede kwaliteit, weliswaar).

Deze speciale alkaline batterijen worden in bepaalde weerstations gebruikt. De batterijen worden hierbij opgeladen door een klein zonnepaneel. De (slecht ontworpen) weerstations hebben absoluut een spanning van 1.5V per element nodig. Het stroomverbruik is beperkt zodat de cellen nauwelijks ontladen worden, en iedere dag opnieuw een beetje bijgeladen worden. Volgens meldingen op fora gaan de batterijen ongeveer een jaar mee.

Ik heb twee setjes batterijen gekocht: deze worden besproken op de pagina test van oplaadbare alkaline batterijen. De conclusie is eenvoudig: in deze toepassing kan je evengoed alkaline batterijen van een groot merk gebruiken.

De foto toont een eerste test van de batterijen. Bij belasting valt de spanning direct onder de 1.5V. Om de werking van het weerstation beter na te bootsen heb ik een eigen batterijlader en ontlader ontworpen.

Soorten batterijen en laders

De “Industrial” Energizer batterijen zijn precies dezelfde als de normale alkaline batterijen die je in de handel kan vinden.

De industrial batterijen zijn enkel anders verpakt (geen blister). De afbeelding van een traanplaat moet de indruk wekken dat het batterijen zijn die geschikt zijn voor echt zwaar werk. Op iedere batterij staat er dat ze niet in de detailhandel verkocht mogen worden.

Dit is een zuivere zet van de commercieële dienst om zich te profileren op de meer “professionele” markt. Met succes, want professionele gebruikers zeggen dat de batterij "beter presteert" (wat niet het geval is)

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren