Instant film


Fotografie » TechTalk » Film » Ontwikkeling » Instant film

De instant-fotografie zit opnieuw in de lift. Het is nog steeds een scheikundig procédé gebaseerd op het Polaroid-systeem.

Enkel een scheikundig procédé is in staat snel foto's af te leveren, terwijl de apparatuur klein en eenvoudig kan blijven. Alles gebeurt in de filmemulsie. Er is geen sensor, en kan dus ook geen foto op geheugenkaart gezet worden.

Op dit ogenblik zijn er twee fabrikanten die instant film op de markt brengen:

Fuji heeft systemen voor instant-fotografie verkocht sinds de jaren 1980 (in samenwerking met Polaroid), maar de toestellen waren enkel beschikbaar op de lokale markten om geen concurrentie te vormen voor Polaroid. Wanneer de patenten verlopen waren (halverwege de jaren 1990) is Fuji zich internationaal gaan profileren met zijn instant-fotografie. Enkele jaren later is Polaroid gestopt met het maken van instant-film produkten.

Het systeem bestaat uit een analoog fototoestel (zonder sensor). De afdrukken worden direct gemaakt op fotogevoelig papier (10 vellen per pack). De gevoeligheid bedraagt 800ISO, wat voldoende is voor de meeste toepassingen. De opening wordt zeer klein gemaakt bij buitenfotografie.

Zoals bij alle instant-film systemen is de foto kleiner dan het toestel en er kunnen geen copiën gemaakt worden.

Na de belichting wordt de foto uitgeworpen. Twee rollen drukken het velletje samen, zodat de scheikundige produkten vrijkomen. De ontwikkeling gebeurt buiten het toestel, maar de foto blijft nog lichtgevoelig gedurende ongeveer een minuut. Om de lichtgevoeligheid bij het begin van de ontwikkeling te beperken bevat het ontwikkelvloeistof een zwarte kleurstof. De alternatieve Polaroid films ("impossible project") hebben geen kleurstof en blijven lichtgevoelig tot op het eind evan de ontwikkeling. De achterkant van de foto moet tegen omgevingslicht beschermd worden.

De gebruikte technologie is gebaseerd op die van Polaroid. Een foto bestaat uit twee fysische vellen, een onderste velletje (cover sheet) en een bovenste velletje waarin de reakties plaatsvinden (active sheet). De foto wordt van onder belicht (expose) en na ontwikkeling van boven bekeken (view). Dit doet mij echt denken aan het Autochrome systeem van de gebroeders Lumière! Het onderste velletje is een transparent plastiek en speelt geen rol tijdens de ontwikkeling.

Dit is integraalfilm, dat wilt zeggen dat de foto één geheel vormt, met de ontwikelvloeistof in een klein reservoir in iedere foto. Er moet geen bovenlaag afgepeeld worden na de ontwikkeling.

Het reagent zit in een afgesloten buisje aan één kant van de foto (de kant die eerst onder de rollers passert). Na het belichten wordt de foto uit het toestel geworpen, en passert hierbij twee rollers die het buisje met het reagent plet en de aktieve stoffen uitspreidt tussen de twee velletjes. De ontwikkeling kan beginnen in de bovenste lagen.

Instant fotografie

Fuji Instax mini
Leica Sofort

Het bovenste velletje bestaat uit lichtgevoelige lagen voor de primaire kleuren (rood, groen en blauw) en bijhorende kleurstoflagen (cyan, magenta en geel). Het zijn dezelfde primaire kleuren van het additief kleursysteem en de fundamentele kleuren van het subtractief kleursysteem.

Tussen de gevoelige lagen zijn er kleurfilters: alle lagen zijn gevoelig voor blauw licht, maar de blauwe laag is enkel blauw-gevoelig. Daarom dat blauw licht gefilterd wordt in de laag die op de blauw-gevoelige laag volgt (geel filter).

Bij de belichting worden de gevoelige lagen geactiveerd en tijdens de ontwikkeling zal het zilver zich binden aan de complementaire kleurstoffen en ze onoplosbaar maken, zodat ze niet kunnen migreren. Na de ontwikkeling zijn alle kleurstoffen van een niet-belichte plek naar de bovenlaag getrokken (dye migration), zodat er op die plaats zwart ontstaat (cyan + magenta + geel = zwart). Een plek die door wit licht belicht is geweest laat geen kleurstoffen los, zodat de bovenlaag wit blijft op die plek.

Onder de bovenlaag die de kleurstoffen absorbeert (positieve laag) is er een reflekterende laag zodat de onderliggende lagen (die donker zijn) niet zichtbaar zijn.

De reakties gebeuren in een alkalisch milieu, maar na een bepaalde tijd moeten de reakties onderbroken worden om zo de stabiliteit van de kleurstoffen te garanderen. Het onderste velletje bevat een gebonden zuur, afgescheiden van de reaktiezone door een isolerende laag die lanzamerhand in de base oplost, zodat het zuur vrij kan komen na een bepaalde tijd. Daarmee wordt de base geneutraliseert en stoppen alle reakties.

Dit fotopapier kan enkel gebruikt worden op de toestellen van de Fuji Instax Mini gamma en Leica Sofort. Ieder vel heeft een afmeting van 86 × 54mm waarvan 62 × 46mm belicht worden. Het zijn dus afdrukken die de grootte hebben van een visitekaart. De foto's blijven mechanisch gevoelig en zullen onherroepelijk beschadigd worden als ze in een portefeuille bewaard worden.

Er zijn verschillende toestellen in het gamma van Fuji, van de meest eenvoudige tot eerder complexe toestellen. Eenvoudige toestellen hebben geen enkele instelling, enkel een aanduider voor de belichting en een manuele iris-instelling. De meeste toestellen hebben een flitser die nodig is voor binnen-fotografie (om de witbalans recht te trekken) en bij tegenlicht. De flitser werkt bij iedere foto en kan niet uitgeschakeld worden op de basistoestellen. De meer complexe toestellen laten een dubbele belichting toe, een eigenschap die altijd geassocieerd wordt met filmtoestellen. De Leica Sofort daartegenover bestaat maar in één uitvoering.

Polaroid film wordt belicht en bekeken aan dezelfde kant, daarom moet het toestel uitgerust worden met een spiegel om het beeld opnieuw om te keren, maar het principe van de instant ontwikkeling (dye migration) is hetzelfde.

De foto's van alle systemen hebben nagenoeg dezelfde vorm, met een onbelichte strook aan één kant. Hieronder zit het reagent in een afgesloten ruimte. Deze kant komt als eerste uit het toestel.

De Leica Sofort is een (duur) alternatief op de Instax mini. Beide toestellen zijn compatibel met elkaar, papier van het ene merk kan op het ander toestel gebruikt worden.

Zink

Kleine printers gebruiken geen scheikundig procédé, maar een fysisch procédé ("Zink" of Zero Ink) om instant foto's te produceren zonder gebruik te moeten maken van inktcartridges of film. Het fototoestel moet hier wel een sensor hebben om het digitaal beeld op te nemen. Het is mogelijk om een selectie te maken van welke foto's uitgeprint moeten worden (wat niet mogelijk is met het Instax/Leica procédé). De afdruk is borderless, er is geen witte rand noodzakelijk (reservoir met reagenten).
Het bovenste velletje is het aktief gedeelte,
het onderste velletje is een transparente folie met een laag die een zuur vrijgeeft om de base te neutraliseren na de ontwikkeling.


Hoe het reagent uitgesmeerd wordt
De afbeelding bevat echter een fout, het reageermiddel wordt tussen de twee vellen ingespoten, zodat de pigmenten naar de bovenlaag kunnen migreren.

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren