Werking spiegelreflex


Fotografie » TechTalk » Componenten van een fototoestel » Algemene werking SLR

Hier wordt de werking van de spiegelreflex in het kort uitgelegd aan de hand van een paar foto's. Je zal merken dat een dSLR heelwat complexer is dan een compact fototoestel!

Werking reflextoestel (algemeen)

 1. Verwisselbare lenseenheid
 2. De spiegel klapt naar boven bij het nemen van de foto
 3. De focal plane shutter laat het licht door tot aan de sensor
 4. Sensor (of film, bij een traditionele film reflex)
 5. Matglas (vroeger met split-prisma's en microprisma's voor het scherpstellen, nu met indikatie waar de focussensors geplaatst zijn)
 6. Collimatorlens beeldzoeker (zorgt ervoor dat het licht gebundeld wordt)
 7. Pentaprism (keert het beeld om —een spiegel doet dat niet)
 8. Oculair
Opgelet: de spiegel (2) is half-doorlatend en uitgerust met een tweede kleine spiegel die een deel van de lichtralen naar de meet-sensoren stuurt (SIR of secondary image registration). De meet-sensoren bepalen de focus, de belichting wordt gemeten door een array op de pentaprism.

Mirrorbox & shutter

 1. Shutter cocking motor
  Deze motor dient om de sluiter opnieuw "aan te spannen" voor de volgende foto. De sluiter zelf (het blauwe gedeelte achteraan) bestaat uit twee gordijnen (bestaande uit meerdere lamellen) die vertikaal bewegen en kortstondig licht tot de beeldsensor toelaten.

 2. Shutter release system
  De sluiter wordt bediend door twee kleine electromagneten die achter elkaar afgevuurd worden.
  De eerste electromagneet wordt aangestuurd en het eerste gordijn gaat open.
  Na een vastgestelde tijd wordt de tweede electromagneet aangestuurd en het tweede gordijn komt in beweging en bedekt opnieuw de beeldsensor. Bij een korte sluitertijd (bijvoorbeeld 1/1000) komt het tweede gordijn reeds in beweging als het eerste gordijn nog niet volledig open is. De sensor wordt dan belicht door een spleet (vandaar de nederlandse naam: spleetsluiter).

 3. Secondary mirror
  Op de hoofdspiegel is een tweede spiegel gemonteerd die een deel van het licht naar de meet-sensoren sturen (SIR of Secondary Image Registration). De beeldsensor wordt niet gebruikt voor de witbalans, scherpstelling en belichting: daarvoor dienen een paar extra sensoren die onderaan en boven gemonteerd staan. Het is dankzij deze extra sensoren dat een spiegelreflex zo snel kan werken.

 4. Main mirror
  In ruststand stuurt de hoofdspiegel het licht door naar de optische zoeker. Een klein deel van de spiegel is half-doorlatend uitgevoerd (meestal zie je op die plaats kleine merktekens) zodat een klein deel van het licht naar de meet-sensoren gestuurd kan worden.

 5. Mirror driving system
  De hoofd- en tweede spiegel worden voor het nemen van de foto weggeklapt zodat het licht ongehinderd naar de fotosensor gestuurd kan worden. Als de spiegels uit de weg zijn kan de effectieve belichting beginnen door de sluiterbediening. Na de belichting worden de spiegels opnieuw op hun plaats terug gebracht.

 6. Mirror motor
  Dit is de motor voor de aandrijving van de spiegels. Hiervoor is geen kritische timing nodig, want de sluitertijd wordt door de sluiter bepaald.

Een paar praktische foto's van het geheel zie je op de pagina focus bij spiegelreflex.
De foto rechts zijn de meetsensoren zoals je die kan zien onderaan je spiegelreflex als de spiegel naar boven is geklapt.


Algemeen beeld


Mirrorbox & shutter


Secondary Image Registration

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren