Canon TS8050


Fotografie » TechTalk » Reviews » Accessoires » Canon TS8050

» » » HP deskjet 970

Twee inktpatronen met printkop
Cyan Magenta Yellow
Black (pigment)
Mijn eerste printer die als 'fotoprinter' beschouwd kon worden was (in feite: is, want die werkt nog altijd) een HP970. De printer is ideaal voor tekst en foto's. Er worden twee cartridges gebruikt, één voor zwart, één voor de kleuren. Er is altijd een kleur eerst leeg, zodat ik soms moet printen met twee van de drie kleuren. De printkop zit op de cartridge zelf, je krijgt dus een nieuwe printkop bij iedere nieuwe cartridge.

De fotoafdruk was zeer goed indertijd, maar toch zie je een duidelijk verschil met de volgende fotoprinter die ik later gekocht heb. De printer werkt nog altijd goed, ik heb enkel de printer in een plastieken bak moeten zetten omdat die aan alle kanten inkt lekt. De mousses die de inkt moeten opvangen zijn al lang volledig gesatureerd.

Regelmatig moet ik de plastieken indexfilm reigigen. Dit is een strook die de positie van de printkop aangeeft, en die doorzichtige strook kan vervuild geraken door de inktresten. De symptomen zijn zeer typisch: eerst wordt er onregelmatig geprint (horizontale verschuiving van één regel ten overstaan van de volgende), dan slaat de printkop tegen de zijwand omdat de positie verkeerd gelezen wordt. Ik heb de indexfilm een aantal keren moeten reinigen (maximaal één keer per jaar). Je kan de plastiken strook in minder dan een minuut reinigen. Niet op de strok trekken, want dan komt die los aan één kant en zit je in de dikke shit.

Een voordeel van de HP printers is dat de printerdrivers bijna altijd standaard voorzien zijn onder Linux (Ubuntu). Geen software te installeren, het werkt direct nadat de printer aangesloten is. Je hebt ook geen extra applikaties nodig: je kan de printer na een paar sekonden gebruiken, terwijl windows er meer dan 10 minuten over doet (zelfde computer, maar opgestart vanaf een andere partitie).

» » » Canon IP4700

Losse cartrigdes en aparte printkop
Cyan
Magenta
Yellow
Black (foto)
Black (pigment)
De volgende printer was een Canon IP4700 die samen met de HP printer gebruikt werd. Fotos werden sneller uitgeprint, maar wat vooral opviel was de veel betere fotokwaliteit: meer details, geen zichtbare puntjes, de kleuren die meer natuurgetrouw zijn.

Een van de nadelen van deze printer is dat die heelwat inkt verbruikt bij het opstarten. Indien je een document van één pagina moet uitprinten, dan gebruik je beter de HP printer. Zelfs als ik vooral blauwe hemels uitprint is niet noodzakelijk de cyan cartridge eerst leeg: de kuisoperatie die voor iedere afdruk uitgevoerd wordt verbruikt meer inkt dan de afdruk van een foto op A4.

Ik ben snel overgestapt op alternatieve inkt, ik heb enkel de inktdosering moeten wijzigen (verhoudingen). Geel lijkt mij meer geconcentreerd en de afdrukken waren eerst allemaal een beetje te geelachtig. Alle printers gebruiken dezelfde inkten (cyan, magenta en geel), en het is enkel de concentratie die anders is. En natuurlijk gebruikt iedere fabrikant een andere cartridge vorm.

Bij de overgang van één model op de volgende gebruiken de fabrikanten inkt dat meer verdund is, zodat de inktpuntjes minder zichtbaar zijn. Indien de afdruk mooier lijkt, is dat niet omdat de printer fijnere inkdruppeltjes gebruikt, maar omdat de inkt meer verdund is en een betere controle van de densiteit mogelijk is. En natuurlijk, hoe meer de inkt verdund is, hoe meer je ervan nodig hebt om een gesatureerde kleur te bekomen. De cartridges hebben minder inkt, maar het verbruik ligt ook hoger: niet verwonderlijk dat de cartridges minder en minder lang meegaan bij ieder nieuw model.

Het is mogelijk de printkop zelf te vervangen, maar in de praktijk zal de printer eerder mechanisch defekt gaan nog voor dat de printkop verstopt zou geraken (zelf al gebruik je enkel alternatieve inkt). Op verschillende fora staat uitgelegd hoe je dit mechanisch probleem kan oplossen, maar in de praktijk loopt de printer weer vast een week later, juist als je een super-dringend document moet printen.

» » » Canon TS8050

Losse cartridges en aparte printkop
Cyan
Magenta
Yellow
Gray
Black (foto)
Black (pigment)
De vorige Canon printer had mechanische problemen na een 5-tal jaren, maar ik denk dat deze printer hoogstens twee jaar zal meegaan. Canon heeft een zwakke punt in zijn printers gevonden en zal die verder gebruiken om zijn printers niet te lang te laten meegaan. Tot nu toe houdt de mechaniek nog stand, ik ben al halverwege de setup cartridges.

De printer kan nagenoeg alles doen, maar niet onder XP. Voor linux moet je de drivers downloaden en de installatie loopt niet van een leien dakje. Ik kan nog altijd niet scannen onder Linux (dat lukte zonder problemen en zonder extra drivers te installeren met alle mogelijke scanners en combinés van HP). En sinds ik de scanner/printer onder linux heb geinstalleerd, blijkt mijn HP scanner niet meer te werken. Het is belachelijk: ik moet de scanner aansturen via m'n tablet en het resultaat doormailen!

Ik ben geen voorstander van de alles-in-één toestellen, scanner, printer, copier, wasmachine,... OK als alles perfekt werkt (en blijft werken), maar het ding heeft zoveel funkties dat het wel ergens moet vastlopen. Na de installatie van de software bleek mijn andere scanner/printer onbereikbaar, terwijl die tot nu toe perfekt had gewerkt.

De Canon app voor tablets en smartphones krijgt van mij een onvoldoende. De app is minder praktisch vanwege de smartphone interface en heeft minder mogelijkheden. Dit is zowel geldig voor de scan-funktie als de printer-funktie. Bepaalde identieke documenten zijn duidelijk minder scherp als ze via de tablet uitgeprint worden (het betreft een foto en een paar excel-files). De afdruk vanaf de tablet geeft een rafeliger beeld met zichtbare pixels (de bron is een hoogwaardige foto). Printen vanaf een geheugenkaart levert betere resultaten maar is traag. Het loont de moeite de foto's vooraf op de computer wat bij te werken.

Als je de tablet/smartphone app gebruikt om te printen gebeurt de beeldverwerking niet lokaal, maar ergens in de "cloud". De afdruk van een document (een excel pagina) vraagt gemakkelijk 300MB: de tekst moet naar de cloud gestuurd worden, die dan een bitmap van wat geprint moet worden terugstuurt. Het printen is dus niet mogelijk als je geen internet-verbinding hebt. Indien je verbonden bent met het netwerk van je telecom-operator kost je iedere afdruk een deel van je data-bundel. Honderd pagina's uitprinten en je maandelijke bundel is opgesoupeerd. De afdruk is dan natuurlijk ook bijzonder traag (2 à 3 minuten vooralleer de printer met zijn werk begint). Het is niet meer dan een gadget voor mij.

De meegeleverde inktcartridges zijn setup cartridges waarmee je weinig kan printen zodat je snel verplicht bent terug naar de winlkel te gaan. Ik heb in totaal een 20-tal pagina's geprint (gewone zwarte tekst, een paar excel sheets met licht gekleurde achtergronden, één foto en twee foto-testpagina's, één in kleur en één monochroom) en de eerste printkop was al leeg. De printer is niet alleen bijzonder duur (150€ in de goedkoopste winkel), maar alle cartridges vervangen kost je nog eens 50€. En denk niet dat de grijze cartridge enkel leegloopt als je zwart-wit foto's print: in de praktijk is die bijna even snel leeg als de andere cartridges.

Ik heb een hekel aan de originele inktcartridges van Canon: ondoorzichtig zodat je niet kan zien hoe weinig inkt er in een cartridge zit. Alternatieve inktcartridges zijn doorzichtig, er zit meer inkt in en ze zijn goedkoper. In een originele inktcartridge van Canon zit er 7ml inkt (de originele cartridges voor de IP4700 hebben 11ml inkt en de alternatieve 15ml inkt: het kan dus wel). In de cartridge voor de HP970 zit er zelfs 42ml inkt!. Laat je waterkraan druppelen en tel 70 druppels: je hebt de inhoud van een inkttank van de Canon TS8050.

De afdruk vanaf een SD geheugenkaart is een noodoplossing, maar kan gebruikt worden om snel foto's van een vergadering uit te delen aan de deelnemers. Omdat de afdruk vanaf Linux en vanaf de tablet zo slecht was, heb ik besloten een foto uit te printen vanaf de SD kaartlezer zelf. Ik heb een goede foto gekozen, de kleur en de niveaus wat bijgewerkt en terug op een SD kaart opgeslagen in hetzelfde JPEG formaat (gewoon save en niet save-as). By the way: de printer leest enkel SD kaartjes, geen USB sticks zoals er in bepaalde reviews verkeerdelijk aangegeven werd.

Maar de printer kan mijn bewerkte foto niet lezen. Daar stopt het voor mij: deze printer is een waardeloze hoop plastiek.

Scanner

Linux beschikt over standaard Twain drivers voor scanners, maar Canon gebruikt die niet, waardoor je verplicht bent de software van Canon te installeren. De standaard twain driver maakt het mogelijk alle scantoepassingen te gebruiken: de eenvoudige Simple Scan die standaard aanwezig is of een andere applikatie die je download (en waarbij je de scan beter kan parametreren). Je kan ook direct scannen via Gimp als de twain drivers gebruikt worden.

Iedere keer dat ik het toestel gebruik merk ik nieuwe minpunten. Bij iedere funktie zijn er wel enige mankementen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk te scannen naar een geheugenkaart, wat voor mij een nuttige funktie zou zijn op verplaatsing. De kaartlezer heeft in ieder geval weinig nut, want die kan ook geen bewerkte foto's lezen. Om te scannen moet het apparaat noodgedwongen verbonden zijn met een computer. Het is wel mogelijk te scannen "naar de cloud", maar daarvoor heb je een wifi-netwerk nodig. En met het rotte weer dat we continu hebben, hoef ik geen extra clouds.

Ik heb een eigen server met ftp-mogelijkheden, maar de printer wilt mij naar de cloud leiden. Toen ik de gebruiksvoorwaarden las, door de Google online vertaaldiensten zelf omgezet

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet u akkoord gaan met Google Inc. een permanente, onherroepelijke, wereldwijde, royalty-vrije en niet-exclusieve licentie te geven om te kopiëren, wijzigen, vertalen, aanpassen, publiceren, communiceren, distribueren, etc. de inhoud die u verstrekt naar Google Inc. via deze dienst.
heb ik wijselijk besloten geen gebruik te maken van deze diensten. Als fotograaf maak je een unieke foto, zet die in de cloud om die op een andere apparaat te kunnen inlezen, en plots gaat google met je foto lopen, zonder bronvermelding, zonder deelname in je kosten,... Neen, merci.

Als je een foto scant, dan bekom je een bestand van 300kB, daar waar een scan van dezelfde foto op mijn oude HP scanner een bestand van 1.5MB produceert. De jpeg compressieartefacten zijn dus goed zichtbaar (de scan van de foto is eigenlijk onbruikbaar). Dit is onvermijdelijk als de afbeelding zo sterk gecomprimeerd wordt. De scanner, dat is speelgoed! Behalve een foto of tekstmodus kan je de scanoperatie niet parametreren.

Test Printers

Het is al een paar jaren geleden dat ik printers besproken heb op deze site. De trend is nu naar printers die ook kunnen scannen, copieren,...

De afdrukken met de Canon TS8050 (de belangrijkste funktie van de printer) worden hier besproken.

Disclaimer: deze recensie heb ik zelf geschreven, ik heb geen materiaal uit voorgekauwde recensies door Canon zelf uitgereikt gebruikt. Het kan dus zijn dat deze tekst niet aan de verwachtingen van Canon voldoet.


De touchscreen maakt het realiseren van een gewone copie niet eenvoudiger


Om van de cloud gebruik te kunnen maken moet je al je rechten of je foto's en documenten afstaan aan Google Inc.


Printers met aparte printkop en inktvullingen zijn bedoeld voor mensen die relatief veel printen, want als je weinig afdrukt zal de reinigingscyclus meer inkt verbruiken.

Met een printer met printkop en vulling in één zit er een nieuwe printkop in iedere cartridge en de kuisroutine kan beperkt zijn.

Met een printer met aparte printkop moet die kop zeer lang meegaan en duurt de kuisroutine langer en verbruikt meer inkt.

Zelfs al zijn de setup cartridges nog niet vervangen toch zie je al duidelijke inktsporen op de inktkussentjes.

Conclusie

Voor wie is die printer bedoeld? Een klasse gebruikers in ieder geval: de Apple-fans die een veel te dure, glanzende printer nodig hebben om aan hun veel te talrijke kennissen te showen. Je hebt een wifi en zelfs een NFC verbinding (NFC: near field communication) zodat je kan printen vannuit je luie zetel in je tuin.

De scan funktie is niet veel beter (eigenlijk: veel slechter) dan die van een goedkoper toestel. De bestanden vertonen duidelijke jpeg compressie-artefakten als je foto's inscant (minder zichtbaar bij tekst). Een copie maken verloopt tragen dan met mijn goedkope HP scanner (en verbruikt waarschijnlijk ook veel minder inkt). De afdruk van teksten is niet goed. En die van foto's ook niet.

Ik weet nog altijd niet of ik alternatieve cartridges ga kopen of de printer bij de afval ga zetten.

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren