Canon TS8050


Fotografie » TechTalk » Reviews » Accessoires » Canon TS8050

Het is al een paar jaren geleden dat ik printers besproken heb op deze site. De trend is nu naar printers die ook kunnen scannen, copieren,...

Disclaimer: deze recensie heb ik zelf geschreven, ik heb geen materiaal uit voorgekauwde recensies door Canon zelf uitgereikt gebruikt. Het kan dus zijn dat deze tekst niet aan de verwachtingen van Canon voldoet.

» » » HP deskjet 970

Twee inktpatronen met printkop
Cyan Magenta Yellow
Black (pigment)
Mijn eerste printer die als 'fotoprinter' beschouwd kon worden was (in feite: is, want die werkt nog altijd) een HP970. De printer is ideaal voor tekst en foto's. Er worden twee cartridges gebruikt, één voor zwart, één voor de kleuren. Er is altijd een kleur eerst leeg, zodat ik soms moet printen met twee van de drie kleuren. De printkop zit op de cartridge zelf, je krijgt dus een nieuwe printkop bij iedere nieuwe cartridge.

De fotoafdruk was zeer goed indertijd, maar toch zie je een duidelijk verschil met de volgende fotoprinter die ik later gekocht heb. De printer werkt nog altijd goed, ik heb enkel de printer in een plastieken bak moeten zetten omdat die aan alle kanten inkt lekt. De mousses die de inkt moeten opvangen zijn al lang volledig gesatureerd.

Regelmatig moet ik de plastieken indexfilm reigigen. Dit is een strook die de positie van de printkop aangeeft, en die doorzichtige strook kan vervuild geraken door de inktresten. De symptomen zijn zeer typisch: eerst wordt er onregelmatig geprint (horizontale verschuiving van één regel ten overstaan van de volgende), dan slaat de printkop tegen de zijwand omdat de positie verkeerd gelezen wordt. Ik heb de indexfilm een aantal keren moeten reinigen (maximaal één keer per jaar). Je kan de plastiken strook in minder dan een minuut reinigen. Niet op de strok trekken, want dan komt die los aan één kant en zit je in de dikke shit.

Een voordeel van de HP printers is dat de printerdrivers bijna altijd standaard voorzien zijn onder Linux (Ubuntu). Geen software te installeren, het werkt direct nadat de printer aangesloten is. Je hebt ook geen extra applikaties nodig: je kan de printer na een paar sekonden gebruiken, terwijl windows er meer dan 10 minuten over doet (zelfde computer, maar opgestart vanaf een andere partitie).

» » » Canon IP4700

Losse cartrigdes en aparte printkop
Cyan
Magenta
Yellow
Black (foto)
Black (pigment)
De volgende printer was een Canon IP4700 die samen met de HP printer gebruikt werd. Fotos werden sneller uitgeprint, maar wat vooral opviel was de veel betere fotokwaliteit: meer details, geen zichtbare puntjes, de kleuren die meer natuurgetrouw zijn.

Een van de nadelen van deze printer is dat die heelwat inkt verbruikt bij het opstarten. Indien je een document van één pagina moet uitprinten, dan gebruik je beter de HP printer. Zelfs als ik vooral blauwe hemels uitprint is niet noodzakelijk de cyan cartridge eerst leeg: de kuisoperatie die voor iedere afdruk uitgevoerd wordt verbruikt meer inkt dan de afdruk van een foto op A4.

Ik ben snel overgestapt op alternatieve inkt, ik heb enkel de inktdosering moeten wijzigen (verhoudingen). Geel lijkt mij meer geconcentreerd en de afdrukken waren eerst allemaal een beetje te geelachtig. Alle printers gebruiken dezelfde inkten (cyan, magenta en geel), en het is enkel de concentratie die anders is. En natuurlijk gebruikt iedere fabrikant een andere cartridge vorm.

Bij de overgang van één model op de volgende gebruiken de fabrikanten inkt dat meer verdund is, zodat de inktpuntjes minder zichtbaar zijn. Indien de afdruk mooier lijkt, is dat niet omdat de printer fijnere inkdruppeltjes gebruikt, maar omdat de inkt meer verdund is en een betere controle van de densiteit mogelijk is. En natuurlijk, hoe meer de inkt verdund is, hoe meer je ervan nodig hebt om een gesatureerde kleur te bekomen. De cartridges hebben minder inkt, maar het verbruik ligt ook hoger: niet verwonderlijk dat de cartridges minder en minder lang meegaan bij ieder nieuw model.

Het is mogelijk de printkop zelf te vervangen, maar in de praktijk zal de printer eerder mechanisch defekt gaan nog voor dat de printkop verstopt zou geraken (zelf al gebruik je enkel alternatieve inkt). Op verschillende fora staat uitgelegd hoe je dit mechanisch probleem kan oplossen, maar in de praktijk loopt de printer weer vast een week later, juist als je een super-dringend document moet printen.

» » » Canon TS8050

Losse cartridges en aparte printkop
Cyan
Magenta
Yellow
Gray
Black (foto)
Black (pigment)
De vorige Canon printer had mechanische problemen na een 5-tal jaren, maar ik denk dat deze printer hoogstens twee jaar zal meegaan. Canon heeft een zwakke punt in zijn printers gevonden en zal die verder gebruiken om zijn printers niet te lang te laten meegaan. Tot nu toe houdt de mechaniek nog stand, ik ben al halverwege de setup cartridges.

De printer kan nagenoeg alles doen, maar niet onder XP. Voor linux moet je de drivers downloaden en de installatie loopt niet van een leien dakje. Ik kan nog altijd niet scannen onder Linux (dat lukte zonder problemen en zonder extra drivers te installeren met alle mogelijke scanners en combinés van HP). En sinds ik de scanner/printer onder linux heb geinstalleerd, blijkt mijn HP scanner niet meer te werken. Het is belachelijk: ik moet de scanner aansturen via m'n tablet en het resultaat doormailen!

Ik ben geen voorstander van de alles-in-één toestellen, scanner, printer, copier, wasmachine,... OK als alles perfekt werkt (en blijft werken), maar het ding heeft zoveel funkties dat het wel ergens moet vastlopen. Na de installatie van de software bleek mijn andere scanner/printer onbereikbaar, terwijl die tot nu toe perfekt had gewerkt.

Linux beschikt over standaard Twain drivers voor scanners, maar Canon gebruikt die niet, waardoor je verplicht bent de software van Canon te installeren. De standaard twain driver maakt het mogelijk alle scantoepassingen te gebruiken: de eenvoudige Simple Scan die standaard aanwezig is of een andere applikatie die je download (en waarbij je de scan beter kan parametreren). Je kan ook direct scannen via Gimp als de twain drivers gebruikt worden.

De Canon app voor tablets en smartphones krijgt van mij een onvoldoende. De app is minder praktisch vanwege de smartphone interface en heeft minder mogelijkheden. Dit is zowel geldig voor de scan-funktie als de printer-funktie. Bepaalde identieke documenten zijn duidelijk minder scherp als ze via de tablet uitgeprint worden (het betreft een foto en een paar excel-files). De afdruk vanaf de tablet geeft een rafeliger beeld met zichtbare pixels (de bron is een hoogwaardige foto). Printen vanaf een geheugenkaart levert betere resultaten maar is traag. Het loont de moeite de foto's vooraf op de computer wat bij te werken.

Als je de tablet/smartphone app gebruikt om te printen gebeurt de beeldverwerking niet lokaal, maar ergens in de "cloud". De afdruk van een document (een excel pagina) vraagt gemakkelijk 300MB: de tekst moet naar de cloud gestuurd worden, die dan een bitmap van wat geprint moet worden terugstuurt. Het printen is dus niet mogelijk als je geen internet-verbinding hebt. Indien je verbonden bent met het netwerk van je telecom-operator kost je iedere afdruk een deel van je data-bundel. Honderd pagina's uitprinten en je maandelijke bundel is opgesoupeerd. De afdruk is dan natuurlijk ook bijzonder traag (2 à 3 minuten vooralleer de printer met zijn werk begint). Het is niet meer dan een gadget voor mij.

De meegeleverde inktcartridges zijn setup cartridges waarmee je weinig kan printen zodat je snel verplicht bent terug naar de winlkel te gaan. Ik heb in totaal een 20-tal pagina's geprint (gewone zwarte tekst, een paar excel sheets met licht gekleurde achtergronden, één foto en twee foto-testpagina's, één in kleur en één monochroom) en de eerste printkop was al leeg. De printer is niet alleen bijzonder duur (150€ in de goedkoopste winkel), maar alle cartridges vervangen kost je nog eens 50€. En denk niet dat de grijze cartridge enkel leegloopt als je zwart-wit foto's print: in de praktijk is die bijna even snel leeg als de andere cartridges.

Ik heb een hekel aan de originele inktcartridges van Canon: ondoorzichtig zodat je niet kan zien hoe weinig inkt er in een cartridge zit. Alternatieve inktcartridges zijn doorzichtig, er zit meer inkt in en ze zijn goedkoper. In een originele inktcartridge van Canon zit er 7ml inkt (de originele cartridges voor de IP4700 hebben 11ml inkt en de alternatieve 15ml inkt: het kan dus wel). In de cartridge voor de HP970 zit er zelfs 42ml inkt!. Laat je waterkraan druppelen en tel 70 druppels: je hebt de inhoud van een inkttank van de Canon TS8050.

De afdruk vanaf een SD geheugenkaart is een noodoplossing, maar kan gebruikt worden om snel foto's van een vergadering uit te delen aan de deelnemers. Omdat de afdruk vanaf Linux en vanaf de tablet zo slecht was, heb ik besloten een foto uit te printen vanaf de SD kaartlezer zelf. Ik heb een goede foto gekozen, de kleur en de niveaus wat bijgewerkt en terug op een SD kaart opgeslagen in hetzelfde JPEG formaat (gewoon save en niet save-as). By the way: de printer leest enkel SD kaartjes, geen USB sticks zoals er in bepaalde reviews verkeerdelijk aangegeven werd.

Maar de printer kan mijn bewerkte foto niet lezen. Daar stopt het voor mij: deze printer is een waardeloze hoop plastiek.

Iedere keer dat ik het toestel gebruik merk ik nieuwe minpunten. Bij iedere funktie zijn er wel enige mankementen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk te scannen naar een geheugenkaart, wat voor mij een nuttige funktie zou zijn op verplaatsing. De kaartlezer heeft in ieder geval weinig nut, want die kan ook geen bewerkte foto's lezen. Om te scannen moet het apparaat noodgedwongen verbonden zijn met een computer. Het is wel mogelijk te scannen "naar de cloud", maar daarvoor heb je een wifi-netwerk nodig. En met het rotte weer dat we continu hebben, hoef ik geen extra clouds.

Ik heb een eigen server met ftp-mogelijkheden, maar de printer wilt mij naar de cloud leiden. Toen ik de gebruiksvoorwaarden las, door de Google online vertaaldiensten zelf omgezet

Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet u akkoord gaan met Google Inc. een permanente, onherroepelijke, wereldwijde, royalty-vrije en niet-exclusieve licentie te geven om te kopiëren, wijzigen, vertalen, aanpassen, publiceren, communiceren, distribueren, etc. de inhoud die u verstrekt naar Google Inc. via deze dienst.
heb ik wijselijk besloten geen gebruik te maken van deze diensten. Als fotograaf maak je een unieke foto, zet die in de cloud om die op een andere apparaat te kunnen inlezen, en plots gaat google met je foto lopen, zonder bronvermelding, zonder deelname in je kosten,... Neen, merci.

Afdrukken

De printer verbruikt enorme hoeveelheden inkt en het is geen printer die je dagelijks moet gebruiken om één pagina uit te printen. Niets printen gedurende een maand en dan alles in één keer printen, dit is de enige manier om de inktkosten wat te drukken.

De testen die hier besproken worden zijn uitgevoerd met originele inkt (SETUP cartridges).

Gewoon papier
Het drukken van zwarte teksten is ronduit slecht met standaard papier: de inkt loopt uit en de letters zijn onduidelijk. Foto rechts: afdruk in "fijn" modus op normaal papier, afstand tussen twee horizontale strepen = 2.6mm.

Het is een beetje beter met gecoat papier (papier couché), maar de letters zijn nog altijd te vet. Een printer à 47€ doet beter. Gecoat papier is gewoon papier met een extra laag die het uitlopen beperkt, niet te verwarren met papier voor foto-afdrukken die een extra doorzichtige laag heeft om de inkt gecontroleerd te absorberen.

Afdruk op fotopapier
De afdruk van foto's lijkt eigenlijk minder goed dan met mijn vorige Canon (zelfde papier van Canon, het uiteindelijk resultaat is sterk afhankelijk van het soort foto-papier). De inktdruppeltjes zijn meer zichtbaar (eerder een soort pixelvorming). Testomgeving: Canon IP4700 onder Windows XP en Canon TS8050 onder Linux Ubuntu.

De afdruk van foto's is snel (éénmaal dat de printer zijn kuisroutine afgehandeld heeft) maar een kleurenfoto met grijstinten (echt grijs) geeft een afdruk waarbij de grijze zones er sepia uitzien. Ik heb nadien een gradatieblad uitgeprint en hier ook is het effekt nog meer zichtbaar.

De afdruk op fotopapier is slecht, zowel als ik uit Linux print, als met de print applikatie voor tablets en smartphones. De fouten vallen direct op als ik vergelijk met dezelfde afdruk gemaakt jaren geleden op de IP4700.

ik heb een gradatiestrook uitgeprint (voorbeeld rechts). Zo'n strook komt absoluut niet overeen met een echte foto, maar geeft aan hoe de printer reageert in uitzonderlijke situatie (100% gesatureerde kleuren). Enkel de zwart-grijs-witte strook komt overeen met mogelijke situaties en zou perfekt uitgeprint moeten worden. De afdruk van een echte foto is wat beter, maar niet fantastisch (in tegenstelling met wat andere reviews vermelden).

Het verloop van de kleuren is goed (geen banding), maar er zijn horizontale lijnen te zien. De horizontale lijnen zijn vooral te zien bij de zwart-grijze balk en minder met de kleuren. De hoeveelheid lijnen per centimeter is verschillend naargelang de afdruk met de tablet (Canon Print) of met Linux is gebeurd, wat zou duiden op een driverprobleem (maar ze komen allebei van Canon).

Er is ook een kleurzweem te zien, die vooral opvalt bij de zwart-grijze balk, en dat zou niet mogen gebeuren dankzij de grijze inktcartridge. Er is zowel een algemene kleurzweem (te geelachtig) bij helder en midden-grijs als een lokale kleurzweem (magenta) bij donker grijs waarbij de kleurzweem het meest zichtbaar is tussen de horizontale lijnen.

De overgang tussen de kleuren is niet mooi afgelijnd, het is alsof er inkt van de ene kleur naar de andere gelekt is. Ik zie bij bepaalde kleurschakeringen de individuele inktdruppeltjes (en ik ben ondertussen 56 jaar oud). Dit is vooral het geval bij donkere, relatief effen tinten.

Monochrome afdrukken op fotopapier (laatste beeld rechts)
Een afdruk in zwart/wit geeft natuurlijkere grijze tonen zonder overheersende kleur (sepia-tint). De afdruk is ook bijzonder traag, ongeveer twee minuten, daar waar een zwart-wit afdruk klaar is in 20 seconden (als de printer reeds geprint heeft en dus geen kuisroutine moet uitvoeren). Het is alsof enkel de grijze printkop werkt en slechts een heel fijne strook print bij iedere doorgang.

Een monochrome afdruk is goed zonder horizontale lijnen, maar men ziet strukturen in het grijs gedeelte. Het is alsof de routine voor het maken van grijstinten (dithering) slecht geschreven is waardoor er een heel lichte patroon zichtbaar is in de grijstinten.

In tegenstelling met de kleurfoto zijn de inktpuntjes hier niet meer zichtbaar met het blote oog.

Als de afdruk onder de loupe bekeken wordt, dan merkt men dat er nog altijd gekleurde inkt gebruikt wordt. De laatste foto is een macro-opname van de monochrome afdruk. De gekleurde stippen (geel, magenta en cyan, dit zijn niet de primaire kleuren van een digitaal fototoestel) zijn goed zichtbaar. Waarom dient de grijze inkt dan? Om opgesoupeerd te worden tijdens de talrijke kuisbeurten?

Evolutie van de inktcartridges

De eerste twee cartridges zijn alternatieve cartridges voor mijn Canon IP4700 printer, eerst Ninestar en dan AgfaPhoto. Met één zo'n cartridge kon ik ongeveer 50 foto's borderless afdrukken op A4 formaat. Ik kon meer foto's uitprinten dan met de originele cartridges van Canon (hoeveel precies weet ik niet meer, ik ben bijna direct overgestapt op alternatieve inkt).

Om duidelijk aan te geven hoeveel inkt in de cartridge zit heb ik het reservoir gekleurd op het tweede beeld.

De laatste cartridge is een alternatieve cartridge voor de PS8050. De cartridge is duidelijk groter, maar in feite zit er minder inkt in dan in de cartridges van een vorige printerversie. En dit is dan nog de XL versie met 13.5ml inkt (zoals de Canon XL cartridges). De standaard Canon cartridges hebben maar de helft inkt (7ml) en kosten 50€ als je ze allemaal moet vervangen. Alternatieve inktcartridges kosten 35€ en je hebt bijna dubbel zoveel inkt.

Alle inkten gebruiken dezelfde stoffen (er is geen evolutie meer in de laatste 20 jaar, behalve dat er minder inkt in de cartridges zit, en dat de inkt minder geconcentreerd is). Wat er precies in de inkt zit staat uitgelegd op deze pagina, met de reden waarom die produkten in de inkt zitten.

Als je de cartridges zelf zou hervullen, dan weet je dat er kits bestaan. Alle kits gebruiken dezelfde flesjes bubbeljet inkt, ongeacht de printer. Persoonlijk zou ik het hervullen niet aanraden wegens het verhoogd risico op lekken.

Conclusie

Voor wie is die printer bedoeld? Een klasse gebruikers in ieder geval: de Apple-fans die een veel te dure, glanzende printer nodig hebben om aan hun veel te talrijke kennissen te showen. Je hebt een wifi en zelfs een NFC verbinding (NFC: near field communication) zodat je kan printen vannuit je luie zetel in je tuin.

De scan funktie is niet veel beter dan die van een goedkoper toestel. De bestanden vertonen duidelijke jpeg compressie-artefakten als je foto's inscant (minder zichtbaar bij tekst). Een copie maken verloopt tragen dan met mijn goedkope HP scanner (en verbruikt waarschijnlijk ook veel minder inkt). De afdruk van teksten is niet goed. En die van foto's ook niet.

Ik weet nog altijd niet of ik alternatieve cartridges ga kopen of de printer bij de afval ga zetten.

Test Printers

Een printer gebruik het CMYK kleurmodel (hoe meer inkt, hoe donkerder), terwijl de schermen en de fototoestellen het RGB model gebruiken (meer signaal = helderder beeld). Fotos worden ook opgeslagen en verwerkt volgens het RGB kleurmodel (JPEG).

Bij de afdruk wordt het RGB beeld omgezet naar CMYK.


Neen, alternatieve inkt is niet slecht voor je printer!
Ik heb honderden alternatieve inktcartridges gebruikt voor de afdruk van m'n foto's op de Canon IP4700 (eerst Ninestart en dan AgfaPhoto).

De printer is uiteindelijk stukgegaan door een mechanisch defekt, niet omdat de printkop defekt is gegaan.

Alternatieve inkten kunnen een kleurverschuiving veroorzaken omdat bepaalde tinten meer gesatureerd zijn. Zie informatiepagina over het gebruik van alternatieve inkten.

Algemene informatiepagina over printers en papiersoorten (aparte site)


Veel cartridges met weinig inkt erin


De touchscreen maakt het realiseren van een gewone copie niet eenvoudiger


Om van de cloud gebruik te kunnen maken moet je al je rechten of je foto's en documenten afstaan aan Google Inc.


Afdruk op gewoon papier


Origineel bestand
Ingescande afdruk op fotopapier


Monochrome afdruk gefotografeerd met macrolens
(Canon 5D Mk III en EF 100 ƒ/2.8)


Evolutie van de inktcartridges...
met aanduiding van het inktniveau

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren