FAQ


Fotografie » Shooting Days » FAQ

Je kan mij alle vragen stellen in verband met fotografie, het werken met modellen, foto-apparatuur, technische onderwerpen, enz. Er bestaan geen domme vragen! De meest interessante vragen krijgen hier een antwoord.

FAQ: korte tips in verband met fotografie

Onderwerpen die een uitgebreide antwoord vergen worden op een zelfstandige pagina besproken.

FAQ I
FAQ II
FAQ III
FAQ IV

Lightpainting
Het schilderen met licht

Sunstars
Diffractie van Fraunhofer

Groep fotograferen
Er zijn verschillende omstandigheden waarbij je een groep mensen moet fotograferen: een traouwfeest natuurlijk, maar het kan ook een groep fotomodellen zijn, of een groep vrienden.

Je fototoestel beter gebruiken: speciale instellingen

Kleurtoepassingen

Documenten inscannen: met een fototoestel of met een scanner
Twee manieren om documenten inscannen: met de flatbed scanner of met een fototoestel: instellingen op het fototoestel, nodige resolutie van de scanner, enz.

Alternatieve inkten
Het gebruik van goedkopere alternatieve inkten voor foto-afdrukken.

Valse geheugenkaarten
Geheugenkaarten zijn gemakkelijk te vervalsen. Er zit minder geheugen in de kaart dan aangegeven, maar de capaciteitsaanduiding lijkt wel normaal omdat de firmware van de kaart een verkeerde capaciteit aan de computer doorgeeft, met alle nare gevolgen als er gegevens op de kaart gezet worden.

De QR kode
In wat kan de QR kode je helpen al fotograaf?

Een platte foto vermijden
Als je te sterk flitst (zeker met de flitser op je fototoestel), dan bekom je een platte foto, een foto waarbij alle relief verdwenen is. Dit is ook het geval in de studio als je enkel met een grote softbox werkt (zeer diffuus licht).

Regeling continu licht in de studio
Een studio-eigenaar heeft mij gevraagd een continu-licht regeling te voorzien. Zijn studio-lampen gingen regelmatig defekt bij het inschakelen.


Als fotograaf wordt mij soms gevraagd commentaar te geven op bepaalde foto's. De bedoeling is waarschijnlijk dat ik "waouw!" zou uitroepen, maar vaak is dit niet het geval. Als ik dan uitleg wat er allemaal mis is met de foto's, dan vertellen ze: “maar dat was met een amateur-fototoestel genomen, zo'n platte ding van maximaal 150€”.

Terwijl ik eigenlijk niets over het fototoestel zelf vertelde. Ik had het enkel over een verkeerde pose, een storende achtergrond, te felle zonlicht, enz. Ook met een goedkoop fototoestel kan je aanvaardbare foto's nemen als je weet hoe je het moet gebruiken, en als je de beperkingen van je fototoestel kan omzeilen.

Eén voorbeeld: bij felle zonlicht is het contrast extreem hoog en kan het model zijn ogen moeilijk open houden. De schaduw zorgt ervoor dat de ogen in een donker gat zitten. Hoe kan je dit oplossen?

Eenvoudig: plaats het model in de schaduw! Aangezien er zon is, kan je er gebruik van maken: kaats een beetje zonlicht naar het model (daarvoor moet je zelfs geen reflektor à 30€ kopen, een stuk piepschuim van 40 op 50 cm voldoet ook). Je zal versteld staan van het effekt dat zo'n klein reflektieschermpje kan teweegbrengen. Het stuk piepschuim werkt als softbox om een mooie egale belichting te geven. En zo kan je een professioneel fotostudio nabootsen op een zonnige vakantiebestemming!

...

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren