Fotografie


Fotografie » Shooting Days » FAQ » Vervalste geheugenkaarten

Alle fototoestellen en vele andere apparaten gebruiken geheugenkaarten voor de opslag van foto's en documenten. Indien je kaarten via een onbekende site koopt, loop je het risico dat je vervalste kaarten koopt.

Dit artikel is van toepassing op alle geheugenkaarten en USB memory sticks. De geheugencapaciteit wordt bepaald door het aantal en het type geheugen dat gebruikt wordt. Deze geheugenchips zijn echter niet goedkoop, zeker als je naar grotere capaciteiten en kleine afmetingen gaat.

Bepaalde fabrikanten produceren kaarten die minder geheugen bevatten dan wat aangeduid staat. De programmatie van de kaart is zodanig dat de kaart een foute capaciteit aangeeft (bijvoorbeeld 16GB) terwijl de kaart maar 4GB aan boord heeft. Alles lijkt normaal zolang enkel de eerste 4GB aangesproken worden. Eenmaal over deze limiet worden de gegevens over de oude gegevens heen geschreven. Een bestand dat vanaf 6GB geschreven moet worden zal in feite geschreven worden vanaf 2GB, en alles wat op die plaats stond zal gewist worden.

Deze handeling maakt de inhoud van de kaart onleesbaar, want de basisstructuren worden meestal gewist (FAT en directories). Alles wat op de kaart stond is in feite onleesbaar. Vaak valt de fout niet direct op (het schrijven lukt namelijk altijd), want de computer of fototoestel beschilt over een copie van de directories en leest de kaart dus nooit om de schijfopdrachten te controleren. Pas veel later, als de kaart eens gelezen moet worden merkt het operating system dat de inhoud van de kaart niet coherent is.

Kaarten van grote merken zijn normaal altijd betrouwbaar, maar vergeet niet dat als een fabrikant valse kaarten kan maken, hij ook de label van een bekend fabrikant kan namaken. Koop je geheugenkaarten bij een Selexion of Expert-winkel in de buurt (de prijs is echt niet zo verschillend als je de verzendkosten meerekent). Indien je de kaart online koopt, geef de voorkeur aan verkopers die een positieve feedback hebben en die veel verkopen (bij ebay kan je de waarde van verkopers nazien). Koop niet bij nieuwe verkopers. Hoe lager de prijs, hoe hoger het risico dat je brol hebt gekocht. "There is no such thing as a free lunch".

De verkoopspagina op ebay toont je heelwat informatie: de feedback van de verkoper (zeer nuttig), maar ook dat het produkt vanuit China verstuurd zal worden. Kies liever een verkoper uit Europa: je gaat invoerrechten en behandelingskosten aan de douane moeten betalen. De behandelingskosten zijn vaak meer dan 10 euro (het pakje moet namelijk bewaard worden tot je de faktuur betaald hebt en dan opnieuw verzonden worden door de douane). Veel kopers willen de douanefaktuur niet betalen want uiteindelijk is je kaart dubbel zo duur dan een kaart dat je in een Phonehouse of Mediamarkt gekocht hebt.

Vervalste geheugenkaarten

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren