Woordenboek


Fotografie » Woordenboek » Nieuwe woorden

Dit zijn de nieuwe woorden die aan het woordenboek zijn toegevoegd. Dit bestand wordt automatisch aangemaakt door de server als er nieuwe woorden gedetecteerd worden.

De definities zijn een instant-opname op het ogenblik dat het woord aangemaakt werd, wijzigingen worden niet opgenomen. Groen is voor onderwerpen die met het drukken te maken hebben, bruin is voor onderwerpen die met film te maken hebben. en paars is voor de cinema

ST.HTM 12-10-2019 08:16:05

Statiefgondel
Beugel die op een lens gemonteerd wordt om het fototoestel op een statief te monteren.

Normaal wordt het fototoestel via de body op een statief gemonteerd. Gebruikt men een zware telelens, dan is het toestel in onbalans. Door het toestel via een gondel op de lens op het statief te bevestigen bekomt men een geheel dat meer in evenwicht is.

De gondel wordt meestal met de lens geleverd (enkel teleobkectieven).

ST.HTM 12-10-2019 08:16:05

Striplight
Zeer langwerpige softbox, afmetingen van bijvoorbeeld 20cm op 80cm. Wordt bijvoorbeeld gebruikt om eem model met strijklicht te belichten, maar kan ook gebruikt worden als een handig alternatief op de volumineuse softbox bij portrets. Een model ten voeten uit moet belicht worden met een langwerpige lichtbron, strooilicht links en rechts van het model is verloren licht.


O.HTM 02-10-2019 07:38:55

Omwikkelapparaat
Toestel om bioscoopfilms om te spoelen zonder gebruik te moeten maken van de projector. Dit was het geval als een film verkeerd aangeleverd werd (emulsie aan de verkeerde kant).

Dit toestel werd bijna uitsluitend gebruikt in filmclubs. Het was oorspronkelijk ontwikkeld om films te ontwikkelen en te drogen, maar bioscoopfilms werden enkel in ontwikkelcentrales ontwikkeld, waardoor de oorspronkelijke funktie van het toestel (het mooi opwik>


Het volledig artikel is 586 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Omwikkelapparaat

DL.HTM 30-09-2019 18:03:33

Doorzichtzoeker
Optische zoeker (er komt geen electronica aan te pas). De zoeker van een spiegelreflex is ook een optische zoeker of doorzichtzoeker. De meeste digitale fototoestellen (niet reflex) hebben echter geen optische zoeker meer, het is te duur om een extra optisch systeem (met zoom) in een fototoestel in te bouwen.

DL.HTM 30-09-2019 18:03:33

Downloaden
Het binnenhalen van bestanden op de computer. De bestanden zijn meestal afkomstig van "het internet", maar bestanden overzetten van een fototoestel naar de computer heet ook downloaden.

FA.HTM 30-09-2019 18:03:33

Fibonacci
Italiaans wiskundige, bekend van de reeks van Fibonacci waarop de gulden snede gebaseerd is.


CF.HTM 30-09-2019 17:38:31

CMS Color Management System
Een uniform systeem die ervoor zorgt dat de kleuren er identiek uitzien op het scherm en bij een afdruk. Het systeem wordt gebruikt door verschillende toepassingen (foto- en videobewerking, afdruksoftware,...). Een groot deel is reeds voorzien in het operating system zelf.

CO.HTM 30-09-2019 17:38:31

Com poort
Een COM poort is een seriele communicatiepoort volgens RS-232 door middel van een connector met 9 pennetjes (DB-9). Het werd vroeger veel gebruikt om data uit te wisselen, meestal tussen een computer en een modem. Een beperkt aantal digitale fototoestellen konden ook foto's doorsturen naar de computer via de COM poort. Deze poort wordt tegenwoordig niet meer gebruikt en is niet meer aanwezig op de computer (vervangen door de USB poort met meer mogelijkheden).

DA.HTM 30-09-2019 17:38:31

Densitometer
Apparaat om de densiteit van een emulsie te meten, men meet de densiteit van de onbelichte delen en van de goed belichte delen van een filmstrook en men kan zo bepalen of de ontwikkeling correct verlopen is (wordt enkel gebruikt voor zwart-wit emulsies).


AA.HTM 30-09-2019 11:35:29

AA filter
Anti aliasing filter, je zal soms de naam LPF (low pass filter) aantreffen. Dit is een filter die tegen de sensor geplaatst wordt om moiré tegen te gaan. Daardoor wordt ook de beeldscherpte wat minder.

In zijn eenvoudigste versie is het een dunne plaat die wat ruwer gemaakt wordt om een kleine verstrooing van het licht te veroorzaken. In een luxe uitvoering bestaat de filter uit een plaatje birefregent>
Het volledig artikel is 682 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: AA filter

AA.HTM 30-09-2019 11:35:29

AC power adapter
Voedingsblok die het mogelijk maakt het toestel direct op het net te voeden. Dit kan interessant zijn bij studiofotografie of bij lange video-opnames zodat de batterij niet regelmatig gewisseld moet worden. Vaak kan men de batterijen ook opladen via de voedingsblok, maar een batterijlader kan meestal niet gebruikt worden als AC adapter.

AA.HTM 30-09-2019 11:35:29

Achtergrondverlichting (Back light)
Lichtbron in LCD schermen; deze schermen produceren geen licht, maar filteren min of meer het licht van een lichtbron. De eerste lichtbronnen waren fijne TL buizen, dan is men led lampjes gaan gebruiken. Tegenwoordig gebruikt men OLED panelen die een lager verbruik hebben. Niet te verwarren met achtergrondbelichting (element van de studiobelichting).

AP.HTM 30-09-2019 11:35:29

Astigmatisme
Optische beeldfout waarbij de lichtstralen niet in een punt samenkomen (a-stigmatisme betekent "niet puntvormig"). De fout treed het meeste op in de beeldhoeken, waarbij een heldere punt geprojecteerd wordt als een vlek (coma).

De fout ontstaat bij alle eenvoudige lenzen: een schuin invallende lichtbundel ziet de lens niet als rond, maar als een ellips, waardoor de breking anders verloopt. Met complexe lenzensystemen kan de fout goed onderdrukt worden.

BA.HTM 30-09-2019 11:35:29

Bestandsextensie
Extra letters die het type bestand aangeven, zie extensie.

BO.HTM 30-09-2019 11:35:29

BSS (Best Shot Selector)
Funktie bij bepaalde fototoestellen waarbij het toestel snel meerdere foto's achter elkaar neemt en de beste (scherpste) selecteert. Deze funktie kan interessant zijn bij opnames met weinig licht, waardoor er vaak bewegingsonscherpte aanwezig is.

CA.HTM 30-09-2019 11:35:29

CD (Compact Disc)
Een formaat voor muziek- en data opslag (CD-ROM). De capaciteit bedroeg 650MB. De audio-CD betekende een ware revolutie maar is nu bijna volledig verdwenen. De verschillende soorten •» CD plaatjes worden hier besproken.

Het is het vermelden waard dat er fototoestellen gebouwd werden die de foto's op mini-CD-ROM plaatjes opsloegen (dat was in de beginjaren van de digitale fotografie, toen de geheugenk>
Het volledig artikel is 685 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: CD (Compact Disc)

CF.HTM 30-09-2019 11:35:29

CF (Compact Flash)
Een formaat van geheugenkaarten. Dit formaat werd lange tijd aangezien als hèt formaat voor professionele toestellen (snelle accestijd, ingebouwde firmware,...) maar wordt tegenwoordig vervangen door het SD formaat. Bij dergelijke kaarten is er een controller aan boord die de schrijf- en leesopdrachten controleert, waardoor deze kaarten betrouwbaarder werken (betere uitmiddeling van de slijtage van de geheugencellen).

Een kenmerk van dit fomaat is dat de >
Het volledig artikel is 896 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: CF (Compact Flash)

CF.HTM 30-09-2019 11:35:29

CIFF (Camera Image File Format)
Het formaat werd gebruikt bij de opslag van digitale foto's. Het is een RAW formaat dat door Canon ontwikkeld werd en in bepaalde toestellen gebruikt werd. De bestandsextensie is .crw. Dit formaat wordt tegenwoordig vervangen door het .cr2 formaat, maar alle software-toepassingen die het nieuwe formaat kunnen verwerken kunnen ook het oudere formaat lezen.

CO.HTM 30-09-2019 11:35:29

Compactflash
Geheugenkaartformaat, zie CF kaart.

E.HTM 30-09-2019 11:35:29

Extensie (bestands—)
In de wereld van DOS (en later ook microsoft windows) wordt een bestand gekenmerkt door zijn extensie die aangeeft welk type bestand het betreft. Een extensie bestaat normaal uit drie letters (DOS-norm), maar hoeft tegenwoordig niet meer. De explorer van microsoft windows toont normaal niet de geregistreerde extensies, waardoor je een virus kon opstarten door het bestand te lezen (brief.doc.exe: de exporer toonde enkel brief.doc, waardoor de gebruiker dacht te m>
Het volledig artikel is 1030 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Extensie (bestands—)

K.HTM 30-09-2019 11:35:29

Kill your darlings
Deze uitdrukking zal je vooral toepassen op fotoreeksen bij tentoonstellingen, op websites, facebook, enz.

Om je fotoreeks meer kracht bij te zetten, kies je enkel de beste foto's uit de serie, dus geen honderden foto's met enkel het gezicht van het model dat wat gedraaid is. Wat jij als een topfoto ziet, is voor een bijstaander misschien de zoveelste herhaling uit een niet zo geslaagde reeks.


K.HTM 29-09-2019 18:08:14

Kill your darlings
Deze uitdrukking zal je vooral toepassen op fotoreeksen bij tentoonstellingen, op websites, facebook, enz.

Om je fotoreeks meer kracht bij te zetten, kies je enkel de beste foto's uit de serie, dus geen honderden foto's met enkel het gezicht van het model dat wat gedraaid is. Wat jij als een topfoto ziet, is voor een bijstaander misschien de zoveelste herhaling uit een niet zo geslaagde reeks.


K.HTM 29-09-2019 17:50:13

Kill your darlings
Deze uitdrukking zal je vooral toepassen op fotoreeksen bij tentoonstellingen, op websites, facebook, enz.

Om je fotoreeks meer kracht bij te zetten, kies je enkel de beste foto's uit de serie, dus geen honderden foto's met enkel het gezicht van het model dat wat gedraaid is. Wat jij als een topfoto ziet, is voor een bijstaander misschien de zoveelste herhaling uit een niet zo geslaagde reeks.

Z.HTM 29-09-2019 17:50:13

Zwartkijker
Vroeger moest je kijk- en luistergeld betalen als je en radio of televisie bezat. Een zwartkijker was iemand die naar de televisie keek zonder de bijhorende belasting te betalen.

Het is ook de persoon die foto's probeert te nemen met de lenskap nog op het toestel.


RA.HTM 13-07-2019 03:57:42

Recursie
Zie recursie.


O.HTM 13-06-2019 20:24:37

Omkleuring
Scheikundige behandeling van een zwart-witte foto om die stabieler te maken, zie toning.

TI.HTM 13-06-2019 20:24:37

Toning (omkleuring)
Toning is het kleuren van zwart-wit afdrukken. De bedoeling is het vervangen van het metallisch zilver door een andere verbinding, bijvoorbeeld zilver sulfide. Bij zilver sulfide is het bekomen beeld geelachting (zie ook sepia). Gebruikt men selenium, dan heeft het beeld een rode kleur.

Naast de kleurwijziging (het warmer maken van de afdruk) heeft het tonen ook een invloed op de stabiliteit. Sepia maakt de afdruk meer stabiel. Daarom is men de ge>
Het volledig artikel is 1199 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Toning (omkleuring)

U.HTM 13-06-2019 20:24:37

Uranotype
De uranotype is een zwart-witte afdruk die met uraniumzouten behandeld is (toning of omkleuring). Daardoor worden de zilverzouten vervangen en is de afdruk in theorie meer stabiel.

Deze foto werd in de oude electriciteitscentrale van
Het volledig artikel is 803 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: uranotypeTI.HTM 05-05-2019 12:30:55

Tilt & Shift
Speciale lensconstructie waarbij de lenseenheid kantelbaar is ten opzichte van de mount. Zie Perspective control.

TI.HTM 05-05-2019 12:30:55

Time of Flight (ToF)
Speciale sensor die een beeld produceert gebaseerd op de afstand. De pixels bevatten niet de helderheid van dat punt, maar de afstand tot de sensor.

Deze informatie wordt gebruikt bij het scherpstellen, maar ook bij de automatische nabewerking van een foto, door bijvoorbeeld scherptediepte toe te voegen aan smartphonefoto's.

Meer uitleg: •» Time of Flight. <>
Het volledig artikel is 504 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Time of Flight (ToF)


PL.HTM 24-02-2019 22:19:04

Pola
Pasfoto's die genomen worden als een model zich bij een bureau aanbiedt.

Zie polas


BA.HTM 28-01-2019 12:57:04

Bevlokken (flocking)
Een oppervlakte voorzien van korte rechtopstaande vezels. Het wordt gebruikt in verschillende nijverheden: auto-industrie, het bevlokken van dashboardkastjes en hoedenplank, fotografie: het bevlokken van zonnekappen, optieken en bodies (om lichtreflecties te vermijden),... Het wordt manueel ook toegepast bij modelbouw om grasperken na te bootsen.


BA.HTM 27-01-2019 08:10:04

Bevlokken
Een oppervlakte voorzien van korte rechtopstaande vezels. Het wordt gebruikt in verschillende nijverheden: auto-industrie, het bevlokken van dashboardkastjes en hoedenplank, fotografie: het bevlokken van zonnekappen, optieken en bodies (om lichtreflecties te vermijden),... Het wordt manueel ook toegepast bij modelbouw om grasperken na te bootsen.


MA.HTM 24-01-2019 20:02:09

Magnetoprinter (imprimante magnéto-graphique Bull)
Printer die werkt met een magnetiseerbare drum en magnetische inkt in poedervorm. De drum wordt gemagnetiseerd op de plaatsen die zwart moeten zijn. De drum draait in de inktreservoir en een beetje inkt blijft op de drum kleven op de plaatsen die gemagnetiseerd zijn geweest. De inkt wordt direct overgedragen op het papier en wordt vastgezet in het papier door een verwarmingselement.

Het principe is in grote trekken vergelijkbaar met de l>


Het volledig artikel is 985 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Magnetoprinter (imprimante magnéto-graphique Bull)

DL.HTM 23-01-2019 18:05:17

Droogstempel
Stempel om reliëf in documenten aan te brengen. Het reliëf kan moeilijk verwijderd worden, waardoor het vaak op waardepapieren gebruikt wordt. Zie blinddruk

DL.HTM 23-01-2019 18:05:17

Duplicator
Printer die op druktechnologie gebaseerd is voor het snel maken van (identieke) afdrukken en copiën. Een digitale duplicator is een scanner/printer die een master inbrand, waardoor er fijne gaatjes ontstaan. De master wordt automatisch rond een trommel gelegd en gebruikt om afdrukken te maken (zeefdruk). Het branden van een master duurt ongeveer 25 seconden en daarmee kunnen duizenden afdrukken mee gemaakt worden.

Eenmaal de master gebrand kan het afdrukken zeer snel verlopen:>


Het volledig artikel is 714 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Duplicator

LA.HTM 23-01-2019 18:05:17

Leporello (harmonicaboek)
Drukwerk dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. Dergelijk drukwerk wordt gebruikt in zijn eenvoudigste vorm voor folders, maar het kan ook gebruikt worden om atlaskaarten (voornamelijk rivierkaarten).

De benaming komt van Leporello, de knecht van Don Giovanni, die een lijst van de minaressen van zijn baas bijhield. Om de lengte van de lijst te benadrukken wordt het boekwerk vaak voorgesteld als een harmonicaboek.

PR.HTM 23-01-2019 18:05:17

Preegdruk
Reliëfdruk waarbij ook een inkttekening op het papier overgebracht wordt.

RA.HTM 23-01-2019 18:05:17

Reliëfdruk
Drukprocédé waarbij een reliëf op het papier aangebracht wordt. Zie blinddruk.


LI.HTM 15-01-2019 17:25:32

Low pass filter (LPF)
Zie blurfilter.


O.HTM 10-01-2019 19:01:21

Omni-bounce
Eenvoudige diffusor die op de flitskop gemonteerd wordt. Bij fotografie binnen kan de diffusor gebruikt worden bij indirect flitsen, waarbij er nog wat licht direct naar het onderwerp gestuurd wordt. Bij buitengebruik werkt de omni-bounce als diffusor (direct naar het onderwerp richten).


CO.HTM 10-01-2019 18:44:35

Cokin (filter)
De Cokin filters worden in een houder gemonteerd die op de lens vastgeschroefd wordt. Het voordeel is dat je geen verschillende filters moet kopen voor al je lenzen. De filters zijn uit plastiek gemaakt en zijn ook redelijk goedkoop. Omdat de filters enkel uit een plaatje bestaan kunnen ze echter snel bekrast worden (zandkorreltje tussen twee filters in de draagtas en je twee filters zijn onherroepelijk beschadigd).

Een nadeel is dat de filterhouder niet perfect lichtdicht is ten opzichte >
Het volledig artikel is 602 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Cokin (filter)


BA.HTM 10-01-2019 18:33:54

Beauty dish
Een beauty dish is een grote metalen reflector voor studioflitsers. Zoals de naam het doet vermoeden wordt de beauty dish voornamelijk gebruikt voor fashion (door het gat in het midden kan je die niet gebruiken als wokpan).

Het effekt is speciaal: je hebt zowel het harde licht van de naakte flitser zonder diffusor of softbox, maar getemperd door de grote oppervlakte. De beauty dish beklemtoont de eigenschappen van het model en wordt bijvoorbeeld gebrui>
Het volledig artikel is 666 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Beauty dish

BO.HTM 10-01-2019 18:33:54

Bounce card
Zie catchlight, plaatje bovenaan de flitser om bij indirect flitsen een deel van het licht vooruit te sturen.


FO.HTM 09-01-2019 10:39:04

Frame
Eén beeldje uit een film.
Framerate: aantal beelden per seconde (bij film (normaal 24/s), televisie (normaal 25/s), computer (normaal 60/s))


I.HTM 07-01-2019 18:00:50

Instamatic
Fototoestel van het merk Kodak dat 126 film gebruikte. De foto's die men bekwam waren vierkantig. De meeste toestellen waren zeer eenvoudig, het basistoestel had maar één instelling, namelijk "zon of schaduw", maar andere fabrikanten zijn ook dezelfde film gaan gebruiken en maakten zeer goede toestellen. Een van de grote voordelen van het formaat was het feit dat 126 film in een cassette opgeborgen was, die enkel in het toestel gestoken moest >

Het volledig artikel is 1033 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Instamatic

I.HTM 06-01-2019 18:01:38

Inkt
Inkt is een vloeibaar kleurmiddel gebruikt om te schrijven of te drukken. In strikte zin is inkt een oplossing van kleurstoffen, maar er bestaan ook inkten die uit pigmenten bestaan (colloïdale suspensie).

Een ander onderscheid is het verschil tussen transparante en dekkende inkten. Een transparante inkt mengt zich optisch met de onderliggende laag. Men moet transparante inkten gebruiken bij meerkleurendruk (zoals quadrichromie>


Het volledig artikel is 1577 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Inkt

LI.HTM 06-01-2019 18:01:38

Long take
Een long take is een opname die langer duurt dan normaal (franse benaming: plan séquence). Bepaalde films zijn bekend vanwege een aantal long takes.

LI.HTM 06-01-2019 18:01:38

Lorem Ipsum
Opvultekst die gebruikt wordt om de layout (bladspiegel van een publicatie) te testen. De bedoeling van die tekst is dat de doelgroep niet afgeleid wordt door de inhoud en zich enkel kan concentreren op de vormgeving. Lorem Impsum heeft een normale verdeling van korte en lange woorden, waardoor het representatief is voor normale doorlopende tekst.

Zie ook etaoin shrdlu voor de echte nerds.

LI.HTM 06-01-2019 18:01:38

Low key
Fotografietechniek waarbij het grootste deel van de foto donker is. Low key is echter geen onderbelichte foto! De belangrijke delen van het beeld (bijvoorbeeld het gezicht) zijn correct belicht. Vaak zijn er in de donkere partijen nog details te zien. Het onderwerp moet liefst afgetekend zijn tegen de achtergrond: eventueel extreem zwak tegenlicht (reflektiescherm) gebruiken om de contouren (silhouet) zichtbaar te maken. Zie ook High Key, voorbeeld
Het volledig artikel is 573 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Low key

LI.HTM 06-01-2019 18:01:38

Low pass filter (FPF)
Zie blurfilter.

LI.HTM 06-01-2019 18:01:38

Luchthaven
In luchthavens worden de bagages met scanners onderzocht. Vroeger werd er gewoon een beeld met röntgenstralen gemaakt, tegenwoordig gebruikt met CT scans die een 3D-beeld kunnen opmaken.

Een CT scan produceert heelwat meer straling dan een normale röntgenfoto. Gevoelige films worden onvermijdelijk onbruikbaar gemaakt door de straling. Indien u nog films zou gebruiken moet u ze in uw handbagage dragen.


Het volledig artikel is 503 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Luchthaven

LI.HTM 06-01-2019 18:01:38

Luma
De luma is de gamma-gecodeerde luminantie (helderheidssignaal). Deze benaming wordt vooral gebruikt bij televisie en video. Het gebruiken van een gamma correctie heeft tot doel de beschikbare dynamiek (aantal bits om de helderheid weer te geven) beter te doen aansluiten bij de gevoeligheid van onze ogen. We zijn beter kleine helderheidsverschillen in donkere beeldelementen dan in heldere beeldelementen.


Het volledig artikel is 930 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Luma

LI.HTM 06-01-2019 18:01:38

Luminantie
De luminantie is een geleerd woord voor helderheid. De helderheid wordt lineair weergegeven (zoals een lichtmeter de helderheid zou meten). De benaming luminantie wordt meestal gebruikt bij televisie en video.

Vaak wordt de helderheid echter opgenomen als luma, dat wil zeggen als een logaritmisch gekodeerd helderheidssignaal, om zo beter overeen te komen met onze perceptie.

LI.HTM 06-01-2019 18:01:38

Luster
Eigenschap van papier dat niet mat en niet glanzend is, iets ertussen.

Door een microscopische fijne struktuur aan te brengen op glanzend papier voorkomt men felle lichtreflekties. Het licht wordt diffuus gereflekteerd, maar het papier heeft nog de meeste eigenschappen van glanzend papier (beeld dat scherper lijkt, met een hoger contrast en fellere kleuren).

MA.HTM 06-01-2019 18:01:38

Meerkleurendruk
Drukprocédé waarbij er op één machine meerdere kleuren aangebracht worden op het papier, meestal vierkleurendruk of quadrichromie.

PA.HTM 06-01-2019 18:01:38

Papier (fabricage)
Papier wordt gemaakt op basis van cellulose afkomstig van bomen. Vroeger werden lompen gebruikt voor het maken van papier. In beide gevallen worden de vezels uit elkaar gerukt door machines. Men bekomt zo papierpulp. Het papier wordt nu gebleekt. Indien het gecycleerd papier betreft worden de kleurstoffen verwijderd.

De papierpulp wordt over een continu bewegende zeefdoek gegoten. Op het einde van de zeefpartij i>


Het volledig artikel is 2021 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Papier (fabricage)

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Light modifier
Engelse benaming van de accessoires die op de studioflitser gemonteerd worden zoals een softbox of snoot.

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Light painting
Letterlijk schilderen met licht. Men gebruikt daarvoor kleine lichtbronnen zoals gekleurde leds die op oude fietswielen en andere mobiele onderdelen gemonteerd zijn. Men kan ook op een muur tekenen met een laserpointer Men kan ook brandende staalwol gebruiken, bevestigd aan een stalen draad. Men laat die draaien en men bekomt heel speciale effekten. Een sluitertijd van meerdere seconden (en een statief) zijn nodig. De opening moet klein zijn en de sensorgevoeligheid moet op minimun vastgezet wor>
Het volledig artikel is 1555 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Light painting

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Lightning (broad/short)
Bij portrets, als het model zijn gezicht niet naar de camera houdt, dan heb je een "smalle" en een "brede" kant die zichtbaar is. Nu kan je het hoofdlicht richten op de brede kant van het gezicht, frontaal op het gezicht (model kijkt naar de lichtbron) of op de smalle kant van het gezicht. In deze drie gevallen heb je een verschillend effekt:
Het volledig artikel is 1497 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lightning (broad/short)

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Lijnscanner
Apparaat waarmee het beeld lijn per lijn afgetast wordt. Het onderwerp of de scanner wordt daarbij bewogen zodat uiteindelijk een totaal beeld opgenomen wordt. Een faxapparaat is een voorbeeld van een lijnscanner, maar ook de vlakbedscanners scannen het beeld af lijn per lijn. Speciale filmscanners zijn meestal uitgerust met een lijnscanner.

De eerste digitale fototoestellen met een echt hoge resolutie waren uitgerust met een lijnscanner in plaats van een beeldscanner. Dit was de enige mog>
Het volledig artikel is 754 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lijnscanner

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Linotype (Intertype)
Merknaam van een machine voor het letterzetten. Linotype heeft talrijke concurenten opgekocht en van de markt gehaald (zoals de Typograph en Monoline), enkel Intertype bleef over. De linotype werd vooral gebruikt voor het realiseren van tijdschriften

De te drukken tekst wordt in hoogdruk gerealiseerd (positief reliëf), meer uitleg over het druk>


Het volledig artikel is 1389 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Linotype (Intertype)

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Lithium (batterij)
Er zijn zowel oplaadbare als niet oplaadbare lithium batterijen. De niet-oplaadbare lithium batterijen (primaire batterijen) gebruiken zuiver lithium (lithium als metaal), terwijl de accus met gebonden lithium werken (lithium-ion). Lithium is een zeer electropositief materiaal, waardoor de cellen een hogere spanning kunnen hebben in vergelijking met andere accus. Lithium is ook een licht metaal, waardoor de accus lichter zijn dan accus gebaseerd op andere metalen.

Lithium-polymeer (lipo) h>
Het volledig artikel is 1417 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lithium (batterij)

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Litho film
Speciale film met extreem hoog contrast voor het maken van rasters voor drukkerijen. Men bekomt een zwart/wit beeld (zonder middentonen) als men de emulsie met de speciale ontwikkelaar behandelt. Als men normale ontwikkelingsprodukten gebruikt kunnen dergelijke films ook voor creatieve doeleinden gebruikt worden, waarbij het contrast wel verhoogd wordt, maar niet tot extreme waarden, een voorbeeld is de toepassing "

Het volledig artikel is 550 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Litho film

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Lithografie (steendruk)
Als drager van de tekst of figuur gebruikt men een speciale soort steen die fijn gepolijst kan worden. Waar er geen tekst moet komen wordt de steen ruw gemaakt, meestal door het gebruik van een zuur. Voor het drukken wordt eerst de steen vochting gemaakt. Men gebruikt dan vette inkt die enkel opgenomen wordt op de plaatsen waar geen water zit. Er wordt dan een blad op de steen gelegd en de figuur wordt overgedragen.

Lithografie is enkel geschikt voor kleine series. Een drukpro>


Het volledig artikel is 661 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lithografie (steendruk)

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Live (pre)view
Het gedigitaliseerd beeld dat afkomstig is van de sensor wordt naar een zoeker of LCD scherm gestuurd. Dit wordt primair gebruikt om het beeld te cadreren, maar je kan ook zien hoe het uiteindelijk resultaat er uit zal zien (flets of te hoge dynamiek waardoor er bepaalde beeldelementen over- of onderbelicht zijn). De meeste compact-fototoestellen zijn uitgerust met een dergelijke funktie. Het beeld wordt eveneens gebruikt voor de automatismen in het toestel: scherpstelling, lichtmeting en witbal>
Het volledig artikel is 781 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Live (pre)view

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Locatie
Buitenplaats voor een fotoshoot of een filmopname ("op locatie" = niet in de studio).

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Logotype (logo)
Matrijs voor zetmachine (monotype en linotype) waarbij meerdere letters gecombineerd worden tot één geheel. Het werd gebruikt voor veel voorkomende afkortingen zoals "Miss", "Mrs.", "the".

Men is ook bepaalde veel voorkomende merknamen gaan gebruiken als logotype, waarbij men al dan niet de kenmerken van het symbool overnam, en zo is men gekomen tot de benaming "logo": het symbool van e>


Het volledig artikel is 528 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Logotype (logo)

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Lokaal contrast (verhogen)
Dit is een handeling dat afkomstig is uit de donkere kamer, en is niet vergelijkbaar met het "onscherp masker" (Unsharp mask). Door tijdens de ontwikkeling het bad minder te schudden bekomt men een lokale vermindering van het contrast waardoor details beter uitkomen. Als het bad minder geschud wordt raken de reagenten uitgeput op sterk belichte plaatsen (ontstaan van zwart metallisch zilver), waardoor automatisch het contrast verminderd wo>

Het volledig artikel is 649 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lokaal contrast (verhogen)

LI.HTM 06-01-2019 11:52:04

Lomo (Lomo LC-A: Lomo Kompakt Automat)
Eenvoudig fototoestel gebouwd in Rusland tot 2006 (naderhand werd de produktie naar China verplaatst). Het toestel heeft een prime lens van 35mm f/2.8 en werkt met standaard kleinbeeld film (24×36mm). Sluitertijd en opening kunnen ingesteld worden. Scherpstelling is manueel en gebeurt met icoontjes. Deze toestellen worden gekenmerkt door hun relatieve kwaliteit en de produktieverplaatsing naar China heeft de kwaliteit nog verder n>

Het volledig artikel is 887 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lomo (Lomo LC-A: Lomo Kompakt Automat)

LA.HTM 06-01-2019 08:53:45

Lens
Een lens betekent zowel een enkelvoudige lens (zoals in een loupe) als een combinatie van lenzen (optiek). Dit laatste geval is een voorbeeld van pars pro toto (eigenlijk een verkeerd gebruik, want waarom niet direct het juiste woord gebruiken?)

Optisch element van een fototoestel. De functie van een optiek is de lichtstralen te richten op de beeldsensor. Lenzen worden gekenmerkt door een aantal parameters:


Het volledig artikel is 1397 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lens

LA.HTM 06-01-2019 08:53:45

Lenskap, lensdop
Afdekking van de voorkant van de lens om die te beschermen als het fototoestel niet gebruikt wordt. Andere benaming is lensdop. Niet te verwarren met zonnekap.

LA.HTM 06-01-2019 08:53:45

Letterbox
Manier om een breedbeeld signaal (Cinemascope of dergelijke) te tonen op een scherm met een normale beeldverhouding (televisie of computerscherm.

Het voorbeeld toont een Cinemascope beeld (2.35:1) op een gewoon televisie- of computerscherm (1.33:1): de zwarte balken vullen meer dan de helft van het beeld.

LA.HTM 06-01-2019 08:53:45

Letterset
Hoogdruk dat van de reliëfplaat op het papier overgedragen wordt door middel van een tussenrol zoals offset. Daarom wordt letterset soms droog offset genoemd.

Letterset wordt meestal gebruikt om ruwe oppervlaktes zoals karton te bedrukken, maar wordt tegenwoordig vervangen door flexografie waarbij de inkt op de rubberen stempel direct wordt overgedragen op het papier.

LA.HTM 06-01-2019 08:53:45

Levend behang
Niet sprekende akteurs (figuranten)

LI.HTM 06-01-2019 08:53:45

Licht
Licht is een straling in het frekwentiegebied dat waarneembaar is door onze ogen. Andere dieren kunnen licht waarnemen in het infra-rood of ultra-violet gebied. Licht wordt gekenmerkt door Het onderzoeksgebied over licht en de wisselwerking van licht met materie heet optica.

Is licht een straling of een deeltje? Als we licht vergelijken met de >
Het volledig artikel is 844 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Licht

LI.HTM 06-01-2019 08:53:45

Lichtafval
Zie vignetering.

LI.HTM 06-01-2019 08:53:45

Lichtbronnen
Bij fotografie gebruikt men vooral flitsers die een korte, heel intense lichtflits geven. Bij filmopnames moet men met continu-licht werken. Ook bij fotografie schakelt men vaker naar continu licht omdat de fototoestellen gevoeliger worden.

Bij filmopnames heeft men eerst koolbooglampen gebruikt die als voordeel hebben dat ze licht uitstralen dat rijk is aan blauw en ultraviolet. De filmemulsies waren toen enkel gevoelig voor ultraviolet en blauw licht.

Gloeilampen wer>


Het volledig artikel is 2107 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lichtbronnen

LI.HTM 06-01-2019 08:53:45

Lichtdruk
Vlakdrukprocédé die het mogelijk maakt halftonen te realiseren zonder raster. Er wordt met een dikke fotogevoelige gelatinelaag gewerkt. Bij het drogen van de gelatinelaag ontstaan er kleine scheurtjes (die later het inkt zullen opnemen). Dan wordt de gedroogde gelatineplaat belicht, waarbij delen al of niet gehard worden en geen inkt meer opnemen.

De afdrukken vertonen zeer kleine inktpuntjes, maar door de onregelmatige vorm en verdeling storen deze puntj>

Encyclopedie van de fotografie

Nieuwe toevoegingen

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-