Woordenboek


Fotografie » Woordenboek » Nieuwe woorden

Dit zijn de nieuwe woorden die aan het woordenboek zijn toegevoegd. Dit bestand wordt automatisch aangemaakt door de server als er nieuwe woorden gedetecteerd worden.

De definities zijn een instant-opname op het ogenblik dat het woord aangemaakt werd, wijzigingen worden niet opgenomen. Groen is voor onderwerpen die met het drukken te maken hebben, bruin is voor onderwerpen die met film te maken hebben. en paars is voor de cinema

FO.HTM 27-05-2023 06:49:20

F-Zero
Systeem waarbij men beelden bekomt alsof men een lens met een opening van ƒ/0.3 zou gebruiken.

Het systeem wordt meer in detail besproken op deze pagina: •» F Zero systeem.


H.HTM 30-12-2022 10:47:46

HKS
HKS kleuren worden in de drukkerij gebruikt, het is een systeem dat vergelijkbaar is met het Pantone systeem.

Het systeem werkt met een aantal gedifinieerde kleuren (die voor het drukken gemengd worden) zodat de uiteindelijke kleur niet afhangt van de instelling van de printer.

H.HTM 30-12-2022 10:47:46

HSI (Hue Saturation Intensity)
Kleurmodel vergelijkbaar met het Lab kleurmodel (meer info over deze kleurmodellen via de link). Een gelijkaardig model is HSL (lightness), HSV (value) of HSB (brightness) (er zijn kleine verschillen in de voorstelling van de kleuren.

Het Lab kleurmodel geeft alle kleuren weer via een helderheidskanaal L en twee kleurverschilkanalen a en b; terwijl het HSI kleurmodel de kleuren weergeeft via een intensiteit van 0 à 100% (I), een s>
Het volledig artikel is 1278 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: HSI (Hue Saturation Intensity)


I.HTM 01-11-2022 10:56:12

International Shooting Days
Samenkomst van modellen uit verschillende landen en internationale fotografen, georganiseerd door Belgium Model Academy vzw. De eerste shooting days vonden plaats in Frankrijk in 2004 en in 2022 zijn we aan de 34e editie.

De shooting days vinden drie maal per jaar plaats in verschillende landen (minstens één event in België) met de mogelijkheid om ter plaatse te logeren. Het event duur meer>
Het volledig artikel is 668 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: International Shooting Days


DA.HTM 09-07-2022 07:08:43

Defocus Smoothing (DS) — Canon
Radiale ND filter die aangebracht is op één of meerdere lenzen van bepaalde optieken van Canon om de bokeh te verbeteren door de "harde" ringen zachter te maken. De werking van deze filter is gebaseerd op de apodisatie.

De Canon RF 85mm ƒ/1.2 L USM bestaat in zowel de standaard uitvoering als in de DS-uitvoering (defocus smoothing).

De defocus smoothing is niet instel>
Het volledig artikel is 749 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Defocus Smoothing (DS) — Canon


AP.HTM 28-02-2022 19:27:53

Aura
De aura is een soort laag dat men rond levende wezens zou moeten aantreffen. Het zou het verschil zijn tussen leven en dood (dode materie heeft geen aura). In de kristelijke geloofssfeer zou de aura van heiligen zichtbaar zijn als een areool.

Dikke kwatsch natuurlijk, maar men heeft geprobeerd de aura zichtbaar te maken door hoogspanning en fotografisch papier. Men gebruikt hier boombladeren, want mensen (en zelfs heiligen) zijn niet goed bestand tegen>
Het volledig artikel is 1005 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Aura

LI.HTM 28-02-2022 19:27:53

Lichtenberg (figuren)
De lichtenberg figuren zijn vormen die ontstaan de de elctrische onlading door een isolerend materiaal. Door de ontlading wordt het materieel geleidelijk beschadigd, waardoor die op die plaats sterker gaat geleiden, waardoor er speciale vormen ontstaan. De onladingen gebeuren door het materieel zelf of aan de oppervlakte. Ook een bliksen is een vluchtige lichtenberg figuur.

Een lichtenberg figuur kan men niet vergelijken met een
Het volledig artikel is 1369 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lichtenberg (figuren)

LI.HTM 28-02-2022 19:27:53

Lichtenberg (verhouding)
Lichtenberg was een filosoof en wetenschapper en in zijn vrije tijd bedacht hij nuttige dingen, zoals de beste papierverhouding. De lichtengerg-verhouding wordt nog altijd gebruikt (1/2): het A en B-papierformaat is op deze verhouding gebaseerd. Door een blad in tween te delen bekomt met het volgend formaat (A5 naar A5). Men kan dus papier versnijden zonder verliezen te hebben.

Lichtenberg heeft ook onderzoek gedaan naar hoogspanning, zie lichtenber>
Het volledig artikel is 521 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lichtenberg (verhouding)


V.HTM 09-02-2022 15:54:37

Virtualbox
Virtualbox is een toepassing die het mogelijk maakt een besturingssystem (zoals een oude windows XP sessie) te laten draaien op een bestande installatie. De virtuele machine is een gesloten container die niet weet dat die in een container draait.

De installatie en het gebruik van Virtualbox staat hier uitgelegd.

De virtuele machine kan enkel communiceren met de host via >
Het volledig artikel is 1371 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Virtualbox


RF.HTM 16-12-2021 09:36:50

Rolling shutter distortion
Bij het nemen van een foto worden de beeldgegevens pixel per pixel en lijn per lijn verwerkt, zoals bij het lezen van een pagina uit een boek (of, we zullen eens modern doen, het lezen van een pagina van een website).

Het dak van de camion is eerst verwerkt, en als de wielen aan de beurt zijn heeft de vrachtwagen zich al verplaatst. Het effekt is vooral zichtbaar bij video opnames (panorama's), waarbij de gebouwen allemaal schuin weergegeven worden.
Het volledig artikel is 784 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Rolling shutter distortion

ST.HTM 16-12-2021 09:36:50

Stacked sensor
Bij het nemen van een foto wordt het beeld pixel per pixel en lijn per lijn gelezen. De eerste lijn (bovenkant van het beeld) wordt dus eerst verwerkt. In het voorbeeld heeft de vrchtwagen de tijd gehad om te bewegen, waardoor de wielen meer naar rechts verschoven zijn.

Om dit probleem te vermijden (rolling shutter distortion) wordt het beeld in één keer naar een geheugen verplaatst, om dan van daaruit gelezen en verwerkt te worden.

<>
Het volledig artikel is 1019 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Stacked sensor


BA.HTM 16-12-2021 08:19:26

Back side illumination
Systeem waarbij de sensor via "de achterkant" belicht wordt. Het is geen echte belichting via de achterzijde, want de sensor bestaat uit een relatief dikke halfgeleider en het licht dat de achterkant van de sensor zou bereiken zou zeer sterk gediffundeerd worden vooraleer het de fotodiodes bereikt.

De back side illumination is eerder een andere manier van de elementen op de sensor te bouweb. Een normale sensor bestaat uit fotodiodes, waarop achtereenvolgens de fijne electrische draden aang
Het volledig artikel is 1136 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Back side illumination


AA.HTM 28-11-2021 07:45:16

Aerochrome (Kodak)
Film gevoelig voor infra-rood licht, levert een positief beeld (chrome = positief). De film wordt tegenwoordig niet meer gemaakt. Zoals alle emulsies voor infra-rood bewaart de film zeer slecht en moet die in de diepvriezer bewaard worden. De film gebruikt valse kleuren voor een specifiek gebied van het spectrum.

De film werd door de amerikaanse inlichtingendienten ontwikkeld om camouflages te detecteren. Bladeren worden in e>
Het volledig artikel is 959 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Aerochrome (Kodak)


SK.HTM 22-08-2021 07:35:33

Skip bleach (bleach bypass)
Bij de kleurfilmontwikkeling is één van de laatste fasen het verwijderen van het zilver, omdat het beeld nu gevormd wordt door de kleurstoffen. Om een hoger contrast te bekomen met scherpere details kan er besloten worden om slechts een deel van het zilver weg te spoelen (of zelfs het zilver in de emulsie te laten). Dit heet dan "skip bleach", het overslaan van het bleken. De volgende stappen, het fixeren (verwijderen van de zilverzouten) en het grondig spoelen blijven natuurlijk no>

Het volledig artikel is 1513 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Skip bleach (bleach bypass)

CA.HTM 09-01-2021 08:59:08

Cerenkov (— straling)
Blauwe straling die zichtbaar is in de koelbassins van kerncentrales waar radioactief materiaal bewaard wordt.

Is er een verband met fotografie?

Cerenkovstraling ontstaat als de snelheid van elementaire deeltjes (neutronen in ons geval) sneller is dan de lichtsnelheid in het medium. In het luchtledige is de lichtsnelheid hoger dan in bepaalde materialen zoals water en glas. De deeltjes produceren een >
Het volledig artikel is 1178 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Cerenkov (— straling)


SK.HTM 17-12-2020 08:29:19

Smoutwerk
Drukwerk voor gelegenheidspublicaties (visitekaartjes, flyers, briefpapier met eigen hoofding,...) in tegenstelling met tijdschfiften en boekwerken. Men gebruikt soms ook de benaming handelsdrukwerk, maar handelsdrukwerk is eerder beperkt.

De oplage is meestal klein (maar kan ook zeer groot zijn als het om reklame gaat). Men gebruikt doorgaans meerdere lettertypes om de boodschap beter te laten opvallen, en soms ook fantaisie lettertypes die niet gebruikelijk zijn bij normaal >


Het volledig artikel is 522 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Smoutwerk

PE.HTM 28-11-2020 09:20:12

Photokina
Photokina was de grootste handelsbeurs op het gebied van film en fotografie. De beurs werd voor het eerst gehouden in 1950 in Keulen en werd om de twee jaar gehouden.

Ik gebruik hier de verleden tijd, want de kans is groot dat de beurs voor altijd opgedoekt zal worden. De laatste jaren viel het aantal deelnemers tegen en een beurs om de twee jaar was niet ideaal om de marktevolutie te kunnen volgen. De laatste beurs >
Het volledig artikel is 688 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Photokina


MI.HTM 24-09-2020 14:58:43

Modulatie
De modulatie is het mengen van een signaal met een draaggolf om de informatie te kunnen overbrengen. Bij radio-uitzendingen heeft men verschillende soorten modulatie (AF, FM, QAM, enz) zodat het audiosignaal verstuurd kan worden. De informatie die overgedragen moet worden kan ook digitaal zijn; een modem zet de datastroom om in een signaal dat door de telefoonlijn gestuurd kan worden. Je computer is met een modem met de telefoonlijn verbonden.

Maar de modulatie kan ook gebru>

Het volledig artikel is 1582 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Modulatie

AA.HTM 24-09-2020 08:40:55

A/B roll (video)
Bij videomontage het mengen van twee bronnen zodat men effekten kan toepassen bij de overgang (dissolve, wipe, insert,...). De benaming komt van de filmmontage waar men met een A en een B spoel werkt(e). Bij de vroegere analoge videomontages moest men beschikken over speciale apparatuur om de twee bronnen te synchroniseren.

Bij digitale videomontage worden de stukken op de computer gezet en gebeurt de montage met digitale beelden. BIj montage op de computer gebruikt men vaak >
Het volledig artikel is 734 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: A/B roll (video)


I.HTM 28-08-2020 00:29:50

IBIS (In Body Image Stabilisation)
Beeldstabilisatie waarbij de sensor kleine verplaatsingen kan maken tijdens de sluitertijd om een zo scherp mogelijke beeld op te vangen. De stabilisatie gebeurt dankzij verschillende sensoren die het rollen, kantelen, draaien,... van het fototoestel kunnen meten.

Door de stabilisatie in de body van het toestel zijn alle lenzen automatisch "gestabiliseerd", maar met de meest moderne toestellen zoals de Canon R5 kan je extra voordeel hebbel als de lens ook gestabiliseerd is, want beide syst>
Het volledig artikel is 703 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: IBIS (In Body Image Stabilisation)


I.HTM 01-08-2020 14:03:07

Influencer
Influencers op instagram zijn geen nieuw fenomeen. Reeds in de jaren 1960, gebruikte Edwin Land 'influencers' om zijn instant fotografie te promoten. Het Polaroid systeem was duur en de beeldkwaliteit was minder dat wat men met een normale film kon bekomen. Om de verkoop te stiluleren kregen enkele artisten zoals Andy Warhol en Mapplethorpe een gratis toestel en zoveel film als ze maar wilden. De klemtoon wordt hier gelegd op de creativiteit en het ogenblik, meer dan op de kwaliteit van de foto'>
Het volledig artikel is 788 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Influencer

DL.HTM 01-08-2020 11:06:40

DS (defocus smoothing)
In de lange lijst van Canon lensafkortingen zien we een nieuwkomer, namelijk "DS" dat staat voor defocus smoothing. Het is een lens met een ingebouwde apodisatie filterilter).

Door zo'n filter te gebruiken wordt de bekeh mooier (onscherpe achtergrond). Bij Canon worden de randen van één of meerdere lenzen gradueel donkerder gemaakt. Bij een normale lens zijn de onscherpe achtergronden niet mooi zacht, maar hebben een harde structuur. Met zo'n>
Het volledig artikel is 565 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: DS (defocus smoothing)


PE.HTM 20-06-2020 17:49:06

Peaking (focus)
Zie focus peaking.


LI.HTM 13-06-2020 09:38:24

Loookbook
Een lookbook werd vroeger in de bioscoopwereld gebruikt om het werk van de set ontwerper, de costumiers, de decor ontwerpers enz te tonen.

Tegenwoordig is een lookbook een collectie foto's die de laatste mode-trends tonen. Meer informatie is te vinden op de modellensite: lookbook.


PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

PictBridge
Standaard voor het automatisch printen van foto's via de camera zonder een computer te moeten gebruiken. De camera wordt met de printer verbonden door middel van een USB kabel (de printer is de host). PictBridge is gebaseerd op de DPOF standaard waarbij op de camera zelf aangegeven wordt welke foto's uitgeprint moeten worden.

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pillarbox
Effekt tegengesteld aan het letterbox, dus wanneer een film met academische aspect ratio weergegeven wordt in een zaal die voorzien is voor breedbeeld: links en rechts zijn er zwarte vlakken te zien.
.

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pilot (pilootaflevering)
Eerste aflevering van een serie, die meestal langer is en meer geld gekost heeft om indruk te maken.

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

PIM
Print Image Matching, systeem door Epson ontwikkeld waarbij de printer de meta data van de foto gebruikt om de afdruk te optimaliseren. Ik denk niet dat dit systeem nog bestaat: hoe is het mogelijk een foto die met een lensopening van ƒ/4 gemaakt is te optimaliseren ten opzichte van een foto die met een lensopening van ƒ/8 gemaakt is? Andere benaming is EXIF print.

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pinhole camera
Français; sténopé - Camera zonder lens. In plaats van een lens wordt er een klein gaatje gebruikt, bijvoorbeeld 0.25mm in diameter. In tegenstelling met een klassieke lens kan er slechts weinig licht door (opening is ongeveer ƒ/100), waardoor extreem lange sluitertijden nodig zijn. Een dergelijke lens heeft geen "brandpunt" en dus ook geen brandpuntsafstand, de openingshoek wordt bepaald door de afmetingen van de gevoelige laag en de afstand tot de pinhole. Het beeld is op alle afsta>
Het volledig artikel is 1656 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Pinhole camera

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pitch
Grootte van een repeterend element, bijvoorbeeld het aantal letters per inch (niet-proportioneel lettertype) of het aantal dots (computerscherm). Een goedkope computerscherm heeft een dot pitch van 0.3mm terwijl een betere computerscherm een pitch van 0.2mm heeft (resp. 3 pixels per mmm en 5 pixels per mm, of 85 pixels per inch en 130 pixels per inch).

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pixel
Elementair beeldelement (samenvoeging van "picture element"). Men spreekt enkel van pixels bij apparaten met een telbaar aantal elementen. Een beeldbuistelevisie of een plumbicon (opnamebeeldbuis) hebben geen "pixels". Een sensor wordt gekenmerkt door zijn aantal pixels (voornamelijk een verkoopsargument). Omdat een pixel op zich niet kleurgevoelig is, moet er voor ieder pixel een klein kleurfilter geplaatst worden. Om een "wit" beeldelement te bekomen heb je 4 kleurpix>
Het volledig artikel is 1932 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Pixel

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pixel binning
Het samenvoegen van naburige pixels tot een afbeelding met een lagere resolutie, maar met een betere ruisafstand. Omdat de afbeeldingen kleiner zijn kunnen er meer foto's op een kaart geplaatst worden, maar de verloren resolutie kan niet teruggewonnen worden. Bepaalde fototoestellen doen automatisch aan pixel binning als ze ingesteld zijn op een zeer hoge gevoeligheid.

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pixel mapping
Bij het fabriceren van sensoren voor fototoestellen is er altijd een klein percentage defekte pixels. Het is bijna onmogelijk sensoren te bouwen zonder defekte pixels (ze zouden minstens 10× zo duur moeten zijn!). Daarom wordt het signaal van pixels met een te hoge of te lage waarde niet gebruikt (men gebruikt het gemiddelde van naburige pixels). Pixel mapping gebeurt ofwel in de fabriek, bij sommige toestellen kan deze funktie op een later tijdstip opnieuw uigevoerd worden (het aantal def>
Het volledig artikel is 541 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Pixel mapping

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pixel shift
De pixel shift is de verplaatsing van de sensor over de lengte van een halve pixel bij het nemen van een gecombineerde foto bestaande uit 4 individuele foto's (het voorbeeld toont slechts twee verschuivingen). De uiteindelijke foto heeft een viervoudige resolutie dan de sensorresolutie.

Een aantal fototoestellen beschikken over deze mogelijkheid, die gebruik maakt van de body beeldstabilisator. Zoals bij alle image stacking systemen>
Het volledig artikel is 825 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Pixel shift

PE.HTM 13-05-2020 03:23:33

Pixelpeeper
Persoon die een foto bekijkt op pixelniveau om een oordeel te vellen: "de foto is niet scherp!" Meestal zijn dit heel onaangename personen die naar Siberie of Zuid-Soedan verbannen zouden moeten worden.

Websites die toestellen beoordelen moeten vaak testafdrukken op pixelniveau beoordelen omdat de toestellen tegenwoordig zodanig op elkaar lijken dat je nauwelijk een verschil ziet in de beelden. Deze websites leven doorgaans van de reklame op hun website, waardoor ze vaak een veel te positi>
Het volledig artikel is 825 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Pixelpeeper


PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Pellixspiegel
(vertaald: velletje, "peau" in het frans, peliculle komt van dezelfde radix)
Half-doorlatende spiegel die in de jaren '70 gebruikt werd en nu terug bovengehaald wordt. Het is een heel dunne spiegel die niet op-en neerklapt zoals bij een klassieke spiegelreflex (maar het kan wel naar boven geklapt worden om de sensor te reinigen). De spiegel staat vast in zijn "lage" positie en laat het grootste deel van het licht door naar de beeldsensor. Deze toestellen hebben dus altijd live beeld. Een de>
Het volledig artikel is 1003 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Pellixspiegel

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Pentamirror, pentaprism
Bij een spiegelreflex moet het beeld dat op het horizontaal matglas geprojecteerd wordt naar de oculair gestuurd worden (zie •» werking van een spiegelreflex). Daarvoor dient de pentamirror of pentaprism. In het algemeen geeft een pentaprism een beter gedefinieerd beeld in de zoeker omdat er minder lucht-glas overgangen zijn, maar een pentaprism is zwaarder en duurder. Een pentamirror produceert soms een "tunnelzicht" en w>
Het volledig artikel is 967 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Pentamirror, pentaprism

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Pepper's ghost
Trucage bij cinema en toneelvoorstellingen waarbij een persoon of onderwerp in beeld verschijnt. Op de set staat er een schuin opgestelde glasplaat, in de hoek (niet zichtbaar) staat het onderwerp of persoon dat als spook moet fungeren. Door het onderwerp sterk te belichten wordt het zichtbaar op de glasplaat (de glasplaat zelf valt niet op). Omdat de glasplaat doorzichting is en de achtergrond altijd zichtbaar is, lijkt het effekt op een spookverschijning.

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Perforatie
Om een gelijkmatige bandloop te garanderen heeft film perforaties.

Bij de meeste cinemaformaten zijn er perforaties aan beide zijden van de film, behalve 8mm en 16mm (perforatie aan één kant), en 9.5mm (perforatie in het midden, tussen twee beelden).

Bij 35mm (meest voorkomende formaat) zitten er 4 perforaties per beeld, maar er zijn ook productieformaten die de band slechts 2 of 3 perforaties doen verschuiven per beeld (Techn>


Het volledig artikel is 2090 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Perforatie

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Perspecta
Om de concurrentie te kunnen aangaan met de televisie (alle filmstudio's waren bang van de televisie in de jaren 1950-1960) moest men iets meer bieden: namelijk breedbeeld en stereo. Maar het vervangen van de projectoren in alle bioscoopzalen was een te dure aangelegenheid (vandaar het succes van cinemascope waarbij er enkel een voorzetlens nodig was).

Men probeerde dus te werken met wat er beschikbaar was, en dat waren vooral p>


Het volledig artikel is 1546 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Perspecta

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Perspectief
Natuurlijke beeldvertekening ten gevolge van de positie van de kijker ten opzichte van het onderwerp. •» "Perspectief wordt hier grafisch uitgelegd (vluchtlijnen, verdwijnpunten).

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Perspective control
Speciale lensconstructie waarbij de lenseenheid kantelbaar is ten opzichte van de mount. Een andere benaming is Tilt & shift. Deze lenzen worden gebruikt bij technische fotografie (fotografie van gebouwen en objecten) en maakt het mogelijk de perspectiefvertekening te onderdrukken. Deze vertekening kan gedeeltelijk met Photoshop verwijderd worden, maar een ander nadeel (het in onmogelijk zowel de voet als de top van een hoog gebouw perfekt scherp te krijgen) kan enkel opgelost worden met een>
Het volledig artikel is 616 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Perspective control

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Petzval
Wetenschapper en mathematicus uit een oostblokland dat niet meer bestaat. Heeft berekeningen uitgevoerd met betrekkingen tot optische systemen. In de jaren 1850 waren er nog geen computers, en alle berekeningen moesten met de hand gebeuren. De berekeningen werden uitgevoerd door een groep militairen en is de eerste toepassing van "parallel computing": iedere militair deed een deel van de berekeningen.

Zijn lenzen brachten een verbetering van de optische eigenchappen, met name de lichtsterk>
Het volledig artikel is 846 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Petzval

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Peukert (wet van —)
De inwendige weerstand van bepaalde batterijen stijgt als die een hoge stroom moeten leveren. De ontlading gebeurt aan het contactvlak tussen de polen en het electroliet. Als er veel stroom afgenomen wordt, dan zijn de reakties heviger, maar die kunnen niet onderhouden worden door een beperkte aanvoer van verse electroliet.

Het effekt werd voor het eerst gekwantificeerd door Peukert bij lood accus, maar het effekt treed ook op bij andere types batterijen, voornamelijk de zink-koolstof batt>
Het volledig artikel is 630 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Peukert (wet van —)

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Phaser (printer)
Printer die vaak bij drukkerijen gebruikt wordt (prepress en kleine series). Deze printer is geschikt voor relatief grote volumes en geeft een uitstekende kwaliteit op gewoon papier.

De printer werkt met vaste inkt die opgewarmd wordt totdat die vloeibaar wordt. De inkt wordt dan op een lauwe drum gespoten zoals een inkjet printer. Er zit permanent een fijn laagje olie op de drum om vasthechten van de inkt te v>


Het volledig artikel is 866 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Phaser (printer)

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Photobomb
Zie fotobom

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Photochrome
Een van de eerste systemen om kleurafdrukken te bekomen vanaf een zwart-wit beeld. Eerst werden de afbeeldingen manueel ingekleurd, maar dit was een arbeidsintensief proces die geen voldoening gaf.

Bij de photochrome (ook fotochroom geschreven) gebruikte men een positief beeld om verschillende identieke drukplaten te maken. Deze drukplaten werden dan individueel bijgewerkt naargelang de kleur die gedrukt zou worden met die plaat. Het inkleuren gebeurde dus niet meer op iedere >


Het volledig artikel is 805 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Photochrome

PE.HTM 02-05-2020 19:48:23

Photoflood
Type gloeilamp die in filmprojectoren en voor continu studioverlichting gebruikt werd (televisieopnames). Deze lampen werden op een hogere spanning dan normaal gebruikt, zodat de lampen meer licht gaven, maar de lampen gingen ook niet lang mee. Tegenwoordig gebruikt men xenon lampen in videoprojectoren.

De benaming flood (vloed) wordt ook gebruikt voor lichtbronnen die breed uitstralen.


W.HTM 28-04-2020 08:10:56

Wood's glass
Wood's glass is een soort glas dat UV straling en infra rood doorlaat. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om (zichtbaar) licht tegen te houden in UV lampen (black lights).

Wood's glass heeft wratten nummer 18. Dit soort glas is duurder en minder stevig dan normaal glas; de huidige lampen bestaan uit gewoon glas met een coating die UV doorlaat. De corating is echter minder effektief, waardoor de lamp ook een klein per>
Het volledig artikel is 539 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Wood's glass


CA.HTM 24-04-2020 08:14:30

Catadioptrische lens
Andere benaming voor spiegellens of spiegelobjectief. Die is een lens die als belangrijkste element een spiegel hebben. Een lens die geen spiegellens is, is een refractorlens (gebaseerd op de refractie of breking). Spiegellenzen gebruiken doorgaans ook normale lenselementen.

G.HTM 24-04-2020 08:14:30

Grijsfilter
Filter die op de lens gemonteerd wordt om een deel van het licht tegen te houden. Filters gaan van ND 0.3 (laat 50% licht door) tot ND 3.0 (laat 0.1% licht door). Zie voor meer informatie ND filters

RA.HTM 24-04-2020 08:14:30

Refractorlens
De meeste lenzen zijn gebaseerd op de refractie of lichtbreking: als het licht door een ander medium gaat, worden de lichtstraken afgebogen of gebroken. Deze benaming wordt enkel gebruikt als men het specifiek heeft over niet-catadioptrische lenzen en men duidelijk het verschil wilt maken.


LA.HTM 21-04-2020 14:25:00

Lange sluitertijd
Een lange sluitertijd is nodig als er weinig licht is (bijvoorbeeld bij nachtfotografie). Door de lange sluitertijd kan er bewegingsoncherpte ontstaan als men geen statief gebruikt, maar ook bewegende onderwerpen worden wazig of zelfs volledig niet afgebeeld.

De foto hierboven is een historische foto genomen op •» glazen plaat (wet collodion). Deze emulsies waren niet gevoe>
Het volledig artikel is 801 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Lange sluitertijd


PA.HTM 17-04-2020 08:45:18

Pixel shift
De pixel shift is de verplaatsing van de sensor over de lengte van een halve pixel bij het nemen van een gecombineerde foto bestaande uit 4 individuele foto's (et voorbeeld toont slechts twee verschuivingen). De uiteindelijke foto heeft een viervoudige resolutie dan de sensorresolutie.

Een aantal fototoestellen beschikken over deze mogelijkheid, die gebruik maakt van de body beeldstabilisator. Zoals bij alle image stacking systemen >
Het volledig artikel is 824 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Pixel shift

Z.HTM 17-04-2020 08:45:18

Z-stacking
Andere benaming voor focus stacking. Z is de derde dimensie van een beeld.

Focus stacking is één van de image stacking technieken.


FA.HTM 16-04-2020 08:46:08

ƒ stacking
Het samenvoegen van opeenvolgende foto's genomen met een verschillende lensopening. Dit is het equivalent van focus stacking, maar dan voor landschappen (focus stacking wordt meestal gebruikt bij macrofotografie).

Gebruikt men een grote lensopening, dan heeft men een beperkte scherptediepte, bij een kleine lensopening is het beeld scherp over een groter gebied, maar vertoont diffractie; Door beelden te combineren met verschillende scherptediept>
Het volledig artikel is 801 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: ƒ stacking

I.HTM 16-04-2020 08:46:08

Image stacking
Image stacking is het samenvoegen van een aantal foto's om tot één enkele foto met verbeterde eigenschappen te komen. Er zijn verschillende redenen om dat te doen.

Als het onderwerp te donker is, moet de sensorgevoeligheid, de sluitertijd en de lensopening opgevoerd worden. Maar men loopt snel tegen de limieten van het systeem: de sensorgevoeligheid kan niet opbeperkt opgevoerd worden (ruis, zeker bij de kleine sensoren), de sluitertijd zorgt voor bewegingsonscherpte en er zijn grenze aan >
Het volledig artikel is 1460 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Image stacking


CO.HTM 02-04-2020 17:47:22

Cross-light
Zijlicht, licht dat van de zijkant op een onderwerp schijnt. Zorgt voor een beeld met veel contrast, waarbij het reliëf (tekstuur) benadrukt wordt. In de meeste gevallen niet geschikt voor portraits.

FO.HTM 02-04-2020 17:47:22

Fond-de-teint (foundation)
De found-de-teint of foundation is de basislaag die op de volledige huid van het gezicht gelegd wordt. De foundation zorgt ervoor dat de huid er egaal uitziet, kleine rimpeltjes en oneffenheden kunnen weggewerkt worden.

De foundation heeft meestal dezelfde kleur als de huid, maar het is mogelijk een donkere of lichtere tint te kiezen. Foundation bestaat in verschillende vormen, de vloeibare vormen laten de huid meer glanzen.

Voor studiow>
Het volledig artikel is 980 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Fond-de-teint (foundation)


BA.HTM 29-03-2020 19:23:55

Belino (wirephoto)
De belino is een apparaat om foto's via de telefoonlijn te versturen (en ook eventueel via de radio). Het toestel is vergelijkbaar met de fax, maar maakt halftonen mogelijk, wat niet goed lukt met de fax. Het beeld wordt analoog gecodeerd onder de vorm van een frekwentie-gemoduleerd signaal dat weinig last heeft van storingen. Bij wit gebruikt men een hoge audiofrekwentie, bij zwart een lagere audiofrekwentie.

De zender en de ontvanger zijn twee aparte toestellen, een reporter-fotograaf ha>
Het volledig artikel is 1764 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: Belino (wirephoto)

CO.HTM 29-03-2020 19:23:55

Continu licht
Lichtbron dat constant ingeschakeld is, in tegenstelling met flitslicht. Men gebruikte daarvoor krachtige gloeilampen, maar tegenwoordig beschikt men over ledverlichting. Continu licht wordt eerder gebruikt voor video-opnames.

CO.HTM 29-03-2020 19:23:55

Contre jour
Franse benaming voor tegenlicht, backlight.

W.HTM 29-03-2020 19:23:55

Wirephoto
Amerikaanse benaming van de belino, een apparaat om foto's op afstand te versturen via de telefoonlijn of de radio.


CF.HTM 27-03-2020 11:26:57

CFA (Color Filter Array)
Kleurfilter bestaande uit gekleurde blokjes (evengroot als de onderliggende fotodiode). De fotodiodes zijn kleurenblind. Door deze filter te gebruiken voor de fotodiodes zorgt men ervoor dat de sensor kleur kan detecteren: ieder pixel detecteert de kleur van de bovenliggende kleufilter.

Zie voor verdere informatie •» Bayet mosaiek


AA.HTM 27-03-2020 11:09:28

Abstract (kunstvorm)
Bij fotografie betekent abstract dat de klemtoom ligt op deelaspecten van het onderwerp zoals de vorm, de kleur, de struktuur. Het onderwerp komt zelf niet in beeld en kan meestal niet achterhaald worden.

AA.HTM 27-03-2020 11:09:28

AF illuminator
Lichtbron (meestal infra-rood) die automatisch ingeschakeld wordt om het scherpstellen te vergemakkelijken als er weinig omgevingslicht is. Fototoestellen hebben soms een IR straler of een witte led, externe flitsers sturen meestal korte lichtpulsen uit of beschikken over een krachtigere straler.

Bepaalde fototoestellen zenden een raster uit in plaats van effen licht (laserlicht dat door een rooster gestuurd wordt). Het voordeel van een ra>
Het volledig artikel is 789 bytes lang. Lees hier het volledig artikel: AF illuminator


FO.HTM 27-03-2020 10:33:44

Full bleed
Anderre benaming voor borderless: afdruk zonder witte randen. Bij commerciële printers worden de witte randen na het printen afgesneden want offsetprinters en soortgelijke apparaten kunnen niet borderless afdrukken.

G.HTM 27-03-2020 10:33:44

Gradatie
Vloeiende overgang (= gradueel) van helder naar donker of van één kleur naar een andere zonder zichtbare trapjes. Zijn er meer dan 200 trapjes, da>

Encyclopedie van de fotografie

Nieuwe toevoegingen

Paginas die volgens Google je zouden kunnen interesseren

-